Amnesty International: Pussy Rioti liikmed on meelsusvangid

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punkansambli Pussy Riot liikmete vabastamist nõudev plakat Moskvas.
Punkansambli Pussy Riot liikmete vabastamist nõudev plakat Moskvas. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline inimõigusteorganisatsioon Amnesty International kuulutas punkansambli Pussy Riot liikmed meelsusvangideks.

«Isegi kui need kolm vahi alla võetud naist võtsid aktsioonist osa, on Vene võimude karmid vastuabinõud, milleks on vahi alla võtmine süüdistuse tõttu nii raskes kuriteos nagu huligaansus, põhjendamatult julmaks reaktsiooniks rahumeelsele poliitiliste tõekspidamiste väljendamisele, mis tõsi küll haavas paljusid inimesi,» ütles Amnesty Internationali Moskva esinduse juht Sergei Nikitin eile Interfaxile.

Amnesty International nõuab noorte naiste kiiret ja tingimusteta vabastamist, lisas ta.

«Isegi kui ettevõtmise korraldajad plaanisid seda šokeerivana ja olid teadlikud, et see võib tuua kaasa solvumise, lahkusid nad ka katedraalist kohe, kui neil paluti seda teha ja ilma mingit kahju tekitamata,» rääkis Nikitin.

«Kogu aktsioon kestis vaid mõned minutid ja segas teistel inimestel usulistel eesmärkidel katedraali kasutamist ainult lühikest aega,» lisas ta.

Ansambli liikmed võeti kinni pärast 21. veebruaril aset leidnud skandaalset esinemist Kristuse Lunastaja katedraalis, kus nad laulsid Putini-vastast laulu. 4. märtsil peeti kinni Maria Aljohhina ja Nadežda Tolokonnikova, 15. märtsil võeti kinni ka Jekaterina Samutsevitš.

Ansambli liikmed kandsid esinemise ajal maske, kuid võimud on kindlad, et just need kolm osalesid kõnealuses aktsioonis.

Vene presidendi nõunik kodanikuühiskonna arendamise alal Mihhail Fedotov ütles 14. märtsil, et punkansambli liikmeid tuleks pisihuligaansuse eest karistada kuni 15-päevase arestiga, aga mitte võtta kriminaalvastutusele.

Pussy Riot moodustati 2011. aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles