Ansip: kvoodid – see on lahmimine

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansip ütles täna riigikogulaste küsimustele vastates, et palgalõhe on väga oluline teema, kuid kvootide soovitamine on lihtsalt lahmimine.

Ansip tõstis sotside liikme Marianne Mikko küsimusele vastates esile, et Eestis on Euroopa Liidu kõige sügavam palgalõhe (27,6 protsenti) ja Euroopa Liidu keskmine on 17,5 protsenti.

«Samas see probleem ei ole mitte nii lihtne, nagu teie seda ette kujutate, et paneme sookvoodid ja mure murtud,» väitis Ansip.

Peaminister viitas kahele uuringule, millest ühe kohaselt on palgalõhe allikad kuni 85 protsendi ja teise puhul 95 protsendi ulatuses teadmata.

«Meil tuleb endale selgeks teha, millest selline lõhe tekkinud on,» nentis Ansip.

Ansipi väitel räägitakse teadmistepõhisest majandusest ja teadmistepõhisest ühiskonnast, kuid otsuseid riigikogu tasandil tahetakse langetada ilma igasuguste teadmisteta.

«Sellise lähenemisega mina kindlasti nõus olla ei saa,» nentis ta.

Ta tõstis ka esile, et Lätis on palgalõhe 13,4 protsenti, Leedus 21,6 protsenti ja Soomes 20,0 protsenti.

«Ma ei ole lugenud mitte ühtegi teaduslikku artiklit, mis põhjendaks ära, millest sellised erinevused nelja naaberriigi palgalõhes,» väitis peaminister. «Kõigepealt tuleb alustada statistikast. Kvoodid, see on lahmimine, see ei ole lahendus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles