Heete Simm võib mehe kokkuleppega kohtust pääseda

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heete Simm
Heete Simm Foto: Küllike Rooväli

Riigireetmisele kaasaaitamises kahtlustatav Heete Simm võib kohtu alla andmisest pääseda, sest see on väidetavalt tingimus, mida 15-aastase maksimumkaristusega nõustuv Herman Simm riigile kokkuleppeks esitab.




Postimehe andmeil on uurijaile kompromissettepaneku teinud Herman Simmi soov, et riik käituks tema puhul analoogselt USA võimudega, kes ligi 15 aastat tagasi sõlmisid kokkuleppe ajaloo ühe skandaalse­ma spiooniloo peategelase, CIA vastuluureohvitseri Aldrich Amesiga.



4,6 miljoni USA dollari eest Venemaal tegutsenud CIA agendid maha müünud Amesi tingimus oli, et ta tunnistab tehtut, juhul kui võimud suhtuvad leebelt tema abikaasasse. Nii juhtuski ja pärast viit vanglas veedetud aastat anti naisele võimalus alustada Lõuna-Ameerikas uut elu.



Kuigi nii Simmi kui ka riigiprokuratuuri ühine huvi on saada keerulise kohtuprotsessiga võimalikult väikese kärata ühele poole, on kuriteole kaasaaitamises kahtlustataval Heete Simmil hetkel protsessuaalselt sama suur sõnaõigus kui tema kriminaalasja peategelasest abikaasal.



Heete Simmi kaitsja Sven Sillari sõnul välistavad nemad igasuguse kokkuleppevõimaluse, sest tema kaitsealune peab end täiesti süütuks.



Väidetavalt soovib Heete Simm, et oma süütuse tõestamise eest jätkaks võitlust ka tema abikaasa Herman.



Juhul kui varemgi Heete Simmi kohtu alla andmise otstarbekuses kahelnud riigiprokuratuur otsustab kriminaalmenetluse naise suhtes lõpetada, puudub politseiametis juristina töötaval Heetel edaspidi menetluses protsessuaalne kaasarääkimise õigus.



Sellise juhul tekib tal aga õigus nõuda vahi all veedetud aja eest riigilt rahalist hüvitist. Pooleteise kuu eest ulatuks see summa paarikümne tuhande kroonini.



Põhjus, miks riigireetmises kahtlustatav Herman Simm tegi uurijaile ettepaneku leppida kokku 15-aastases vangistuses, peitub ilmselt selleski, et vahi all veedetud nelja ja poole kuuga on raskelt haige mehe tervis oluliselt halvemaks läinud. Simmi vaevava raske haiguse puhul ei jõua ta ilmselt vangist vabanemist ära oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles