Raport: eestlased on õnnelikkuselt maailma 72. rahvas

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) äsja ilmunud maailma õnnelikkuse raportis asub Eesti Kuuba, Paraguay ja Alžeeria järel 72. positsioonil.

Rohkem kui 150 riiki võrdlev koondtabel põhineb Gallup World Poll’i viimase kuue aasta tulemustel. Uuringu käigus küsiti igal aastal riigi tuhande elaniku käest, kuidas nad hindavad oma elujärge 11-pallisel skaalal. Õnnelikkuse tabelisse arvestati 2005.-2011. aasta keskmine hinnang.

Eestlased andsid oma elule keskmiselt 5,4-pallise hinnangu, edestades sellega vahetult Portugali, Birma, Moldova ja Venemaa elanikke. Soome platseerus õnnelikkuse tabelis 2. ja Läti 106. kohale.

Tabeli esikolmiku moodustavad Taani (7,8), Soome (7,6) ja Norra (7,5), kõige kehvemaks hindasid oma elu aga Kesk-Aafrika Vabariigi (3,6), Benini (3,5) ja Togo (3) elanikud.

Analüüsis leitakse, et Põhjamaade kõrge positsioon tabelis pole kokkusattumus, vaid tingitud sellest, et lisaks võrdlemisi kõrgetele sissetulekutele valitseb riikides stabiilne, suurte sotsiaalsete lõhedeta ja turvaline elukeskkond. Seevastu USA on õnnetabelis hoopis langenud, kuna rikkuse kõrval on riiki raputanud sotsiaalne ebavõrdsus ja turvalisuse vähenemine.

Raporti tulemusi esitleti esmaspäeval ÜRO konverentsil New Yorgis. Selle üks põhisõnumeid on, et ainuüksi rikkus ei muuda inimesi õnnelikeks. Seetõttu tuleb üle maailma keskenduda sellele, et riigijuhid pööraksid enam tähelepanu viletsuse leevendamiseks mõeldud poliitikatele.

Selleks teeb raport ka rea ettepanekuid. Näiteks soovitatakse valitsustel paremini aidata oma kodanikke nende põhivajaduste rahuldamisel, tõhustada sotsiaalsüsteeme, hoida tööturgu aktiivsena ja aidata avalikkusel seista vastu liigsele kommertsialiseerumisele.

Mitu viisi, kuidas õnne mõõta

Õnne ja rahulolu mõõtvaid uuringuid on maailmas mitmeid ja Eesti asub neis väga erinevatel positsioonidel.

Viimases, 2009. aastal valminud õnneliku planeedi indeksis (Happy Planet Index) oli Eesti 131. kohal Kuveidi, Nigeeria ja Angola järel. Indeksi moodustavatest kolmest näitajast oli Eesti tugev keskmise eeldatava eluea (71) poolest, soovida jättis aga inimeste eluga rahulolu ja riigi suur ökoloogiline jalajälg.

Eurobaromeetri 2010. aasta sügisel avalikustatud aruanne näitab, et eluga tervikuna rahul 72 protsenti Eesti kodanikest, mis on mõnevõrra madalam Euroopa Liidu keskmisest (78 protsenti). Rahulolu eluga pole viimaste aastate jooksul oluliselt muutunud ei Eestis ega ka Euroopa Liidus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles