Titanicult toodud asjade seas on avaldamata Leedu rahvalaulude kogumik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titanic 10. aprillil 1912. aastal Southamptonist lahkumas
Titanic 10. aprillil 1912. aastal Southamptonist lahkumas Foto: SCANPIX

Sajand tagasi uppunud reisilaevalt Titanic üles tõstetud asjade hulgast avastati leedu rahvaluuleteadlase seni avaldamata rahvalaulude kogumik, teatas Leedu Televisioon kolmapäeval.

«Leedu museolooge on teavitatud, et leedu folkloristi Antanas Juška raamat, mis läks Atlandi ookeani põhja koos Titanicuga, on asjade seas, mis laevavrakilt pinnale toodi,» märkis kanal.

Antanas ja Jonas Juška rahvakultuuri muuseumi direktor Arturas Sniečkus ütles, et preester Juozas Montvila viis saatuslikul reisil Juška esimest kogumikku leedu rahvalauludest Ühendriikidesse seal publitseerimiseks.

Juškal ei õnnestunud oma raamatut varem Kaasanis avaldada, sest ta suri veidi aega pärast saabumist.

Montvila otsustas sõita raamatu avaldamiseks Ameerikasse Titanicu pardal. Sajand pärast tragöödiat laekus Leedu museoloogidele uudis, et Titanicult toodi pinnale kott Leedu trükistega, mille hulgas oli ka Juška kogumik.

Titanic põrkas kokku jäämäega 1912. aasta 14. aprilli hilisõhtul ning vajus kaks tundi ja 20 minutit hiljem, 15. aprillil põhja. Laeval, mis võis peale võtta kuni 2435 reisijat ja 892 meeskonnaliiget, uppus enam kui 1500 inimest. Õnnetuse hetkel oli Southamptonist New Yorki suundunud alusel 2224 inimest.

Laeva vrakk avastati 1985. aastal 3784 meetri sügavusel merepõhjas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles