Lõuna-Sudaan teatas Sudaani hävitaja allatulistamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani naftaväljad.
Lõuna-Sudaani naftaväljad. Foto: SCANPIX

Lõuna-Sudaani armee teatas kolmapäeval, et tulistas alla Sudaani hävitaja, mis oli eelnevalt oma paarilisega pommitanud Lõuna-Sudaani naftavälju.

Armee esindaja kolonel Philip Aguer ütles Associated Pressile, et vastse riigi lõunaprovintsis Ühtsus õhutõrjekahureist alla tulistatud hävitaja oli Sudaani õhujõudude MiG-29.

Aguer lisas, et nägi vastasseisu pealt. Lennukid lendasid Naari ja Lõuna-Toma naftaväljade kohal, kuhu nad heitsid hommikust alates «palju» pomme.

«(Sudaanlased) ei tea, et meil on see võimekus. Nad alahindavad SPLAd,» ütles ta viitega Lõuna-Sudaani relvajõududele täisnimega Lõuna Rahvavabastusarmee.

Allatulistatud hävitajast võib saada ajend täiemahuliseks sõjategevuseks.

Aguer lisas, et Lõuna-Sudaan on valmis Sudaani ilmseks vasturünnakuks allatulistatud õhusõiduki eest.

Sudaani armee pressiesindaja kolonel Sawarmy Khaled eitas teateid ja ütles, et Lõuna väiteid ei toeta asitõendid.

«See ei vasta tõele, ning tegemist on väitega, millel pole alust ja tõestust. Me kinnitame, et see jutt on vaid meediatarbimise eesmärgil,» sõnas ta.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Mark Toner kutsus mõlemaid konfliktipooli peatama võimalik sõjaline tegevus, tagama tsiviilelanike julgeolek ning laskma Aafrika Liidul konfliktile rahumeelne lahendus leida.

Lõuna-Sudaan korraldas mullu jaanuaris referendumi, millega otsustati aastakümneid kestnud kodusõja järel lüüa lahku Sudaanist. Iseseisvumispäev märgiti ajalukku 9. juuliga.

Samas ei suutnud osapooled jõuda kokkuleppele, kuhu täpselt tõmmata kaht riiki eraldav piir ning kuidas jagada naftatulusid. Lõunale kuulub valdav osa naftaressursist, ent peab seda pumpama ja eksportima mööda juhtmeid, mis läbivad Sudaani.

Lõuna-Sudaan väidab, et Sudaan varastab teekonnal enamiku nende naftast ning lõpetas seetõttu aasta alguses naftatootmise, mis omakorda tähendab mõlemale riigile vajalike naftatulude puudumist.

Vaenamine on viimastel kuudel üha ägenenud, ehkki Lõuna-Sudaani pealinna Juba võimud lubavad sõjateele naasmist vältida.

Kumbagi riigi presidendi teisipäevale kavandatud omavahelise kohtumise tühistas Hartum.

Aguer võttis osa Lõuna-Sudaani naftaministri Stephen Dhieu Dau juhitud delegatsioonist, mis käis üle vaatamas väidetavalt Sudaani võimude ehitamisjärgus lisaharu, mille kaudu Hartum Lõuna süüdistuste kohaselt nende naftat varastab.

Tegemist ei ole esimese ühepoolselt ehitatud harujuhtmega, jaanuaris paljastati esimene selline teadaolev toru. Kuna Juba süüdistas Sudaani pea kogu nende nafta varastamises, anti korraldus kõigile naftaväljadele peatada pumpamine.

Dau kohaselt avastasid uue harujuhtme SPLA üksused, kui nad surusid 26. märtsil Sudaani relvajõude tagasi Teshwinist, mis paikneb Hegligi piirkonnas.

Ühendriikide president Barack Obama kutsus oma Lõuna-Sudaani kolleegi Salva Kiirt nädala alguses oma sõjaväge vaos hoidma. Agueri sõnul on kohatine lahingutegevus igapäevane nähe alates konflikti puhkemisest jaanuaris. Ta lisas, et selle aja jooksul on tapetud pea 80 inimest, neist enamik sõjaväelased.

Ehkki piirkond on olnud vaikne pärast MiG-i allatulistamist, on olukord piiril pingeline. Agueri sõnul on Lõuna-Sudaani üksused kõrgendatud valmisolekus, oodates iga hetk Sudaani maavägede rünnakut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles