Rahvusvaheline kohus nõuab Liibüalt Gaddafi poja väljaandmist

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muammar Gaddafi poeg Saif al-Islam.
Muammar Gaddafi poeg Saif al-Islam. Foto: SCANPIX

Haagis asuv rahvusvaheline kriminaalkohus (ICC) esitas eile Liibüale nõudmise eksdiktaator Muammar Gaddafi poja Saif al-Islami väljaandmise kohta.

Liibüa võimud (NTC) tahavad ise mehe üle kohut pidada, vahendas BBC. Riik oli soovinud väljaandmist edasi lükata.

ÜRO Julgeolekunõukogu lõppresolutsioon kohustab aga Liibüa võime tegema ICC-iga koostööd ja loovutama Gaddafi poja kriminaalkohtule.

ICC väljastas Saif al-Islami kohta vahistamismääruse eelmisel suvel. Gaddafi poega kahtlustatakse inimsusevastastes kuritegudes ja tsiviilelanike tapmises.

Eelmise aasta novembris oli ICC peaprokurör Luis Moreno-Ocampo seisukohal, et õigusmõistmise võib korraldada Liibüas ICC järelevalve all.

Saif al-Islam tabati, kui mees püüdis koos mõne abilisega põgeneda Nigerisse. Teda hoitakse kinni tõenäoliselt riigi lääneosas asuvas Zintanis.

Liibüa ametivõimude väitel hakkab kohtuprotsess peale pärast Tripoli uue vangla valmimist, sest siis saab al-Islami kohtuistungi ajaks pealinna tuua.

ICC ja inimõiguste organisatsioonid on väljendanud muret selle üle, et kas oodatav kohtuprotsess saab Liibüas ikka olema tasakaalustatud.

Rahvusvaheline kriminaalkohus väljastas mullu juunis vahistamisnõude nii Gaddafi enda kui ka tema endise luurejuhi Abdullah al-Senussi kohta. Liibüa pikaaegne diktaator ise tapeti oktoobris 2011.

Al-Senussi võeti kinni märtsis Mauritaanias. Liibüa võimud on huvitatud ka tema kodumaale toomisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles