Valitsus saadab vanemapensioni eelnõu riigikokku

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pension
Pension Foto: SCANPIX

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks seadusemuudatused, mis seavad sisse vanemapensioni maksmise.

Eelnõu kohaselt hakatakse ühele vanematest maksma täiendavat sissemakset või pensionilisa lähtuvalt lapse sünniajast. Riigieelarvest kulub vanemapensioni sisseviimiseks arvestuslikult 25,5 miljonit eurot.

Eelnõu kohaselt makstakse 2013. aastal ja hiljem sündinud lapse eest ühele vanematest, keskmiselt töötasult teise pensionisambasse kuni lapse kolme aastaseks saamiseni 4-protsendilist sissemakset, alates 1. jaanuarist 2013. Kui laps sünnib näiteks 2013. aasta alguses, saab vanem sissemakseid kohustuslikku pensionifondi kolme aasta jooksul kokku umbes 1134 eurot.

31. detsembrist 1980 kuni 31. detsembrini 2012. sündinud lapse eest, keda on vähemalt kaheksa aastat kasvatatud, makstakse lapse ühele vanemale esimese pensionisamba pensionilisa kahe aastahinde vääringus 2013. ja 2014. aastal ning ühe aastahinde vääringus 2015. aastal. Seega makstakse vanemale kokku kolme aastahinde vääringus 15,4 eurot kuus.

Enne 2013. aastat sündinud lapse ühele vanemale makstakse 2015. aastast juurde ühe aastahinde vääringus pensionilisa, mis 2015. aastal on 5,1 eurot kuus.

Vanemad lepivad omavahel kokku, kumb neist soodustust kasutab. Täiendava sissemakse või pensionilisa saamiseks tuleb vanemal esitada sotsiaalkindlustusametile avaldus. Pensionärid, kelle pensionistaaži hulka on juba praegu arvatud laste kasvatamise eest kaks pensioniõigusliku staaži aastat, ei pea uut avaldust esitama.

Seaduse rakendamise kulud kaetakse riigieelarvest. Teise samba sissemaksete suurus 2013. aastal on 2,7 miljonit eurot. Pensionilisa maksmiseks kahe aastahinde ulatuses kulub 2013. aastal 0,1 miljonit eurot. Enne 2013. aastat sündinud laste kasvatamise eest makstava pensionilisa kulu on 2015. aastal 22,7 miljonit eurot.

Seadus on kavandatud jõustuma kahes etapis – 2013. aastal hakatakse maksma täiendava kogumispensioni makset ja kahe aastahinde suurust pensionilisa ning 2015. aastal hakatakse maksma täiendavat ühe aastahinde suurust pensionilisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles