E-hääletamise eelnõu sai valituse heakskiidu

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitte kasutada, andmed loetavad
Mitte kasutada, andmed loetavad Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valitsus toetas riigikogu põhiseaduskomisjoni poolt algatatud eelnõu, mille eesmärgiks on selgemalt regulaarida elektroonilist hääletamist valimistel, kuid omalt poolt lisati mõned märkused.

Justiitsministeeriumi ettepanekul ei toeta valitsus seaduseelnõus välja pakutud valimisagitatsiooni lubamist valimiste päeval väljaspool valimisjaoskond, kuna see vajab täiendavat analüüsi.

Eelnõuga hakati tegelema, sest elektroonilise hääletamise populaarsus kasvas ja nii oli vaja korraldust ja protseduure seaduse tasemel selgemalt reguleerida.

Eelnõuga sätestatakse ühesugused põhimõtted elektroonilise hääletuse läbiviimiseks, kuna elektroonilise hääletamise kord on kõikidel valimistel ühesugune.

Elektroonilise hääletamise komisjon valmistab ette, korraldab ja teeb kindlaks elektroonilise hääletamise tulemused.

Kui elektroonilise hääletamise süsteemi turvalisust või töökindlust ei ole võimalik tagada selliselt, et elektroonilist hääletamist saaks läbi viia vastavalt seaduse nõuetele, on elektroonilise hääletamise komisjonil õigus teha Vabariigi Valimiskomisjonile ettepanek mitte alustada elektroonilist hääletamist või peatada või lõpetada elektrooniline hääletamine.

Komisjonil on kuni seitse liiget. Komisjoni volitused kestavad neli aastat.

Elektroonilise hääletamise korraldamisel kasutatakse elektroonilise hääletamise süsteemi, kus valija hääletab ise ning teatud tingimustel on võimalik antud häält muuta (hääletades uuesti elektrooniliselt või hääletamissedeliga valimisjaoskonnas).

Valija kinnitab hääletamist digitaalallkirjaga ja saab süsteemi kaudu kontrollida hääle vastuvõtmist, kuid mitte seda, kelle poolt hääl anti.

Elektroonilise hääletamise süsteemi rakendamise ja kasutamise protsessi kuni andmete hävitamiseni hakkab jälgima audiitor.

Oluliste muudatustena näeb eelnõu elektroonilise hääletamise korraldamiseks ette eraldi valimiskomisjoni moodustamise, võrdsustatakse elektroonilise hääletamise ning valimiskomisjonides eelhääletamise aeg, sätestatakse elektroonilise hääletamise süsteemi auditeerimine ning sätestatakse Vabariigi Valimiskomisjoni pädevus seonduvalt elektroonilise hääletamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles