Uurijad kuulavad üle palgamõrvas kahtlustatavat Tõmošenkot

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina ekspeaminister Julia Tõmošenko toetaja vangistatud opositsiooniliidri plakatiga.
Ukraina ekspeaminister Julia Tõmošenko toetaja vangistatud opositsiooniliidri plakatiga. Foto: Scnapix

Uurijad küsitlevad 1996. aastal tapetud ärimehe mõrva tellimises kahtlustatavat Ukraina vangistatud ekspeaministrit Julia Tõmošenkot (51).

Prokuratuuri teatel kuulatakse mullu oktoobris võimu kuritarvitamise pärast seitsmeks aastaks vangi mõistetud Tõmošenkot üle seoses Ukraina endise rahvasaadiku ja ärimehe Jevhen Štšerbani mõrvaga, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Ukraina peaprokurör Viktor Pšonka sõnul on seoses mõrvaga ilmsiks tulnud uusi tõendeid, mis viitavad sellele, et Štšerebani mõrvaga on seotud ka Tõmošenko. Pšonka väitel pärinevad tõendid mõrvatud ärimehe pojalt, kelle sõnul viivad palgamõrva jäljed Tõmošenkoga seotud firmadeni. Ametlikku süüdistust pole Tõmošenkole siiski esitatud.

Štšerban tapeti 1996. aasta novembris Donetski lennujaamas. Rünnakus said surma ka Štšerbani naine ja veel üks lennujaama töötaja. Mõrva eest mõisteti 2000ndate alguses süüdi kaheksa isikut, neist kolme karistati eluaegse vanglakaristusega.

Väidetavalt tellis mõrva Tõmošenko liitlane ja endine Ukraina peaminister Pavel Lazarenko, kes on praegu USAs trellide taga kelmuse ning rahapesu eest. Kahtlustuste järgi kanti mõrva toimepanijatele tasu üle Lazarenkole ja Tõmošenkole kuuluvate ettevõtete pangakontodelt.

Tõmošenko esindaja on nimetanud süüdistusi alusetuteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles