Ministeerium hakkab töövõimetuskindlustuse seadust tegema

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur
Sotsiaalminister Hanno Pevkur Foto: Stanislav Moshkov

Valitsuskabinet andis täna sotsiaalministeeriumile ülesande töötada aasta jooksul välja töövõimetuskindlustuse seadus, mille eesmärk on tööturult eemale jäänud inimesed sinna võimalikult kiiresti naaseksid.

Seaduse eesmärk on lisaks ka motiveerida tööandjaid muutma oma töökeskkonda paremaks ning hoida töötajaid, et tööõnnetusi ei juhtuks ja kutsehaigusi ei tekiks.

Seaduse väljatöötamise eeldusena kiitis valitsus heaks kuus põhimõttelist punkti. «Esiteks see, et ajutine ja püsiv töövõimetus ühendatakse üheks skeemiks. Täna teatavasti ajutine töövõimetus on korraldatud haigekassa ja püsiv töövõimetus sotsiaalkindlustusameti poolt,» rääkis valitsuse pressikonverentsil sotsiaalminister Hanno Pevkur.

Samamoodi ühendatakse töövõimetuskindlustuse skeemiga tööõnnetuste ja kutsehaigustega seotud regulatsioon. «Valitsusel on selge arusaam, et kogu süsteemi korraldamisel peab juhtivaks olema üks asutus, mis tegeleb kogu perioodiga, mil inimene moel või teisel töölt kõrvale jääb,» ütles Pevkur. Ta lisas, et selle asutusena pakuti välja töötukassat.

Kindlustusskeemide väljatöötamisse pidas valitsus õigeks kaasata ka erakindlustuse, eriti pidades silmas tööõnnetusi, sest nende puhul on selgelt vastutaja tuvastatav. «Erinevalt kutsehaigusest, kus haiguse põhjust on raskem tuvastada ja see on ka pikema peiteajaga,» selgitas Pevkur.

Loodav kindlustusskeem peab asendama praegu kehtivat soodustingimusel vanaduspensionite skeemi ja soodustingimustel ja väljateenitud aastate pensionite skeemi.

«Kui vaadata tänast uudist, et meil on üle 400 000 pensionäri staatuses inimese, siis nii see skeem kui vanemapensioni skeem on suunatud täpselt sellele, et proportsioonid liiguksid õigemas suunas või ka sündivus kasvaks,» kommenteeris Pevkur. «Ja ikka selle arvelt, et töövõime kaotanud inimesed tööturule võimalikult suures hulgas tagasi tuua.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles