Reinsalu: õnneraport viitab uute poliitikate vajadusele

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Isamaa ja Res Publica liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu ütles, et riigi kestlikkuse huvides tuleks Eesti poliitikas hakata jõukuse kõrval pöörama tõsisemalt tähelepanu muudele teguritele.

«ÜRO õnneraport on mõtlemapanev. Kui Põhjamaad grupeeruvad elukvaliteedi tabelis etteotsa ja meie Ida-Euroopa ja Aafrika riikidega tagumisse otsa, siis niisama lahmivalt ja parastavalt sellistesse näitajatesse suhtuma ei peaks,» leidis Reinsalu.

IRLi esimehe sõnul ei ole elukvaliteeti ja õnnetunnet mõõtvad rahvusvahelised indeksid veel nii kindlat positsiooni saavutanud kui SKP või muud rahvuslikku heaolu mõõdikud, teisalt on need näitajad rahvusvahelises poliitikakogukonnas üha enam kandepinda leidmas.

«Mina sõnastaks küll nii, et rahvusliku kestlikkuse seisukohalt on elukvaliteedi kasv ja sellega seotult ka eluga rahulolu kasv Eesti järgmise arengutsükli keskne ülesanne.»

Elukvaliteet sõltub majandusliku rikkuse kõrval tervest reast teistest teguritest nagu elutingimused, suhted kogukonnas, haridus ja tervis. «Peaksime neile valdkondadele poliitikas senisest märksa tõsisemat tähelepanu pöörama,» ütles Reinsalu, kelle erakond läks 2006. aasta valimistele loosungiga «Õnne ei ole rahas!».

Esmaspäeval avaldatud Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) maailma õnnelikkuse raportis asub Eesti Kuuba, Paraguay ja Alžeeria järel 72. positsioonil.

Raporti koostajad juhivad tähelepanu, et rikkusest suuremat rolli mängivad inimeste õnnelikkusele poliitilised vabadused, sotsiaalsed võrgustikud, hea tervis, töökoht ja perekond. Neid näitajaid soovitavad raporti koostajad ka poliitikutel arvesse võtta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles