Nüganeni uusim lavatöö näitab meeste ja naiste igavest vimma

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinane Rebrotjossov (Andres Raag) lunimas abikaasalt (Anne Reemann) 
viina ja sakummi.
Viinane Rebrotjossov (Andres Raag) lunimas abikaasalt (Anne Reemann) viina ja sakummi. Foto: Siim Vahur

Lühidalt võib Linnateatri lavastuse «Maailmale nähtamatud pisarad» kokku võtta nii: laval on purjus mehed ning ahned ja silmakirjalikud naised, kes mõistmist-hellust-armastust otsides pakuvad publikule parajalt naeru. Täpselt nii parajalt, et silmad jäävad kuivaks, näolihased ei väsi, kuid igast väiksemastki naeruvõimalusest kinni haaranud esietendusepublik tänas tegijaid seistes.


Elmo Nüganeni uusim lavatöö koosneb üheksast lühikesest pildist – Anton Tšehhovi nooruses Antoša Tšehhonte nime all avaldatud seitsmest humoristlikust novellist pluss kahest lühinäidendist. Nüganen on oskuslikult koondanud need meeste-naiste igavesest vastasseisust rääkivad jutukesed tervikuks, kasvatades ühest loost välja järgmise, ning muutes ka näitlejate lavale tulekud-minekud ja dekoratsioonide vahetumise mänguliseks.

Võrratud näitlejad

Nagu teatri kodulehel lubatakse, pilavad need «väikeste inimeste» lood silmakirjalikkust, lipitsemist, kergemeelsust, enesekesksust ja muid inimlikke patte. Pilkajateks on aga võrratud näitelejad, kes suudavad narrivate karakterite koomilisuse kõrval säilitada tegelaskujude inimliku mõõtme.

Kõiki üheksat näitlejat näeb mitmes ja üsna vastandlikus rollis. Näiteks Allan Noormets naerutab lühinäidendis «Karu» publikut Uku Uusbergi välimusega (pluss uhked vuntsid!) mõisniku Smirnovina, kes võlga sisse nõudes armub anusaagimlikku kleiti kandvasse leskprouasse Popovasse (Piret Kalda – suurepärane esitus, nagu ka Marja Andrejevna «Koomikus»!).

Lisaks võlub Noormets saalis istujaid viinapitsi mitte sülitava püha isa Matveina nii «Maailma nähtamatutes pisarates» kui «Diplomaadis».

Novelli «Paks ja peenike» dramatiseeringus on aga Noormetsal kanda väärika koolivenna kõrvalroll. Selles pildis mängib võtmetegelast Andres Raag, kes algul püüab oma eduga koolivenna ees eputada, kuid teada saanud viimase kõrgest positsioonist, muutub sekundiga imalaks lipitsejaks.

Tähelepanuväärne on Andres Raagi roll lavastuse nimiloos. Purjus inimest on laval raske usutavalt ja labaseks muutumata mängida, Raag saab aga sellega oivaliselt hakkama, kehastades tuhvlialust Rebrotjossovit.

Seda, et Raagi tuigerdav, naist kavalusega meelitav ning abikaasa peksu alandlikult taluv mehepojuke pakub äratundmisrõõmu, tõestasid sagedad naerupahvakud saalist. Kogu lavastust hüüumärgiga lõpetavas loos tõuseb veel esile Anne Reemann, kes külaliste silme ette ilmudes muutub pahurast abikaasast kekutavaks ja hoolivaks perenaiseks.

Äratundmisrõõmu pakub ka Külli Teetamm, tema kolme austaja seast edukamat valiv kasuahne neiu tükis «Missugune kolmest?» on lustlikult tabav. Samas Teetamme inglanna «Albioni tütres» on nii teistsugune, et näitleja äratundmiseks läheb vaja kavalehe abi.

Vastandlikke noormehi kehastab ka Argo Aadli. Kui tema abiellumisest keelduv – sest abielu on siiski ennekõike äri – parun on novellis «Missugune kolmest?» enesekindel ja rahulik, siis «Abieluettepanekus» mängib Aadli kergeltärrituvat närvipuntrast äput, kes abieluettepaneku asemel satub vaidlusse abielu ihkava vanapiigast mõisapreiliga, kelle rollis särab Epp Eespäev.

Läheb paremaks

Tegelikult peaks kõiki näitlejaid kiitma – nauditav on jälgida, kuidas Andrus Vaariku pohmas kloun pärast esimest viinapitsi ellu ärkab või kuidas ta diplomaadina ei suuda surmateadet edastada.

Häid hetki on Margus Tabori vanadusest põduras ja värisevas toapoisis kui ka surmateate saavas ametnikus, nagu ka Indrek Ojari ägestuvas mõisnikus ja purjus konduktoris, samuti Tõnn Lambi ja Mart Toome erinevates karakterites.

Kui esimesed kaks pilti olid rabedad ja arglikud, siis esietenduse edenedes muutusid näitlejad laval julgemaks, pakatades lavastuse teises pooles energiast, mis kandus ka saali. Just see annab lootust, et teisipäeval oli etendus lihtsalt tsipa toores – koliti ju Linnateatri väikesest proovisaalist Salme kultuurikeskusesse alles pühapäeval, viimane proov suurel laval lõppes 65 minutit enne publiku saali laskmist…

«Maailmale nähtamatutest pisaratest» võib veel saada pisarateni naerutaja.  

Ja seda mitte ainult Tallinnas, sest napp lavakujundus – kokku kasutati lavastuses umbes kümmet tooli ja üht kohvrit ja potilille – annab linnateatrile võimaluse anda etendusi ka väljaspool Tallinna.

Teater

«Maailmale nähtamatud pisarad»
Antoša Tšehhonte
Lavastaja Elmo Nüganen
Mängivad Argo Aadli, Epp Eespäev, Piret Kalda, Tõnn Lamp, Allan Noormets, Indrek Ojari, Andres Raag, Anne Reemann, Margus Tabor, Külli Teetamm, Mart Toome ja Andrus Vaarik
Tallinna Linnateatri esietendus
3. aprillil Salme kultuurikeskuses 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles