Ministrid ei taha oma lastetoetustest rääkida

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Kristen Michal oli ainus minister, kes teatas lapsetoetusest loobumisest.
Justiitsminister Kristen Michal oli ainus minister, kes teatas lapsetoetusest loobumisest. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Enamik Eesti ministreid ei soovi öelda, kas nende pere on loobunud 19-eurosest lastetoetusest, mille maksmise mõttekuse on valitsuserakonnad kahtluse alla seadnud. Ainsana teatas lastetoetustest loobumisest justiitsminister Kristen Michal.

Kuna Reformierakond on korduvalt rõhutanud, et lastetoetust tuleks maksta vaid viletsamal elujärjel olevatele peredel, siis proovis Postimees teada saada, kuidas ministrid ise käituvad. Kahe nädala jooksul sai välja saadetud mitu küsimust, kuid vastama soostus vaid kolm ministrit.

Peaministri kantseleist soovitati esmalt üles otsida 2008. aastal Õhtulehele samal teemal antud vastused. «Süsteem on vaja muuta efektiivseks, et toetust saaksid pered, kes seda kõige enam vajavad. Peaministri või ministrite lastetoetuse annetamine ei muudaks kuidagi süsteemi paremaks,» seisab Stenbocki majast tulnud vastuses.

Enamike ministeeriumide pressiesindajad aga teatasid, et ministril pole peaministri poolt saadetud vastusele midagi lisada.

Põllumajandusministeeriumist öeldi, et vastavalt seadusele taotleb lapsetoetusi perekond Seederi neljale lapsele ministri abikaasa ja ministri abikaasale neid ka makstakse.

Justiitsministri pere annab lastetoetuse ära

«Oleme otsustanud juba aastaid nagu mitmed tuttavad, et annetame oma lastetoetuse oma võimaluste piires neile, kes abi vajavad. Teeme seda läbi heategevusfondide ning ka otse, kui midagi südantkriipivat silma jääb. Arvan, et see on Eestis tavaline ja ei pea õigeks ennast esile tõsta,» ütles justiitsminister Kristen Michal.

Ministri sõnul on nad arutanud toetusest loobumist. «Kuid seni, kuni süsteemi ei muudeta nii, et loobutud lastetoetuste raha läheks tagasi just seda vajavatele peredele, pole loobumisel kahjuks mõtet, sest see raha läheb muudeks kulutusteks, mitte neile peredele, kes seda raha rohkem vajaks,» sõnas Michal.

Ise vabatahtlikult annetades on aga poliitiku sõnul võimalus teha nii, et loobutav toetus läheks neile, kes seda rohkem vajavad.

«Seega loobume/annetame sellest rahast ise abivajajate kasuks, kuni süsteem saab selliseks, et riigi lastetoetusest kokkuhoitud raha läheks otse abivajajatele,» kinnitas Michal. Ministri arvates ei peaks lastetoetust maksma neile, kes saavad oma eluga ise hakkama, sest selle võrra jääks rohkem raha neile peredele, kes abi vajavad.

Michal rõhutas, et on aastaid rääkinud praeguse toetuste süsteemi muutmise vajalikkusest. «Põhimõte, et abi peaks rohkem minema abivajajale, ja neile, kel on rohkem lapsi, on nüüd kirjas ka koalitsioonileppes ning valitsuse tööplaanis. Mina olen selle põhimõtte toetaja ja loodan, et selles valitsuses mõistlikud otsused ka lõpuks tehakse,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles