Helmandi väeülem: Eesti sõdurid on me parimad liitlased

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcoy-13 mullu sügisel lennukis teel Tallinnast Helmandisse.
Estcoy-13 mullu sügisel lennukis teel Tallinnast Helmandisse. Foto: mil.ee

Ametist lahkuv Helmandi väekoondise ülem brigaadikindral Patrick Sanders külastas eile Eesti kaitseväelasi Camp Bastioni sõjaväebaasi Lõuna-Afganistanis ja tänas neid tehtud töö eest.

«Viimaste aastate jooksul on Eesti kompanii tegutsenud kõige tulisemates punktides Afganistanis,» ütles brigaadikindral Sanders.

«Eesti ei ole seadnud piiranguid oma kompanii kasutamisele ja nagu ajalugu on näidanud, saavutavad Eesti võitlejad keerulistes kohtades varem või hiljem edu - seda nii maastikul kui kohalike elanike hulgas.»

Helmandi väekoondise ülem tõstis esile Eesti kompanii leitud isevalmistatud lõhkekehade ja relvapeidikute silmapaistvat koguarvu, mis on suurem, kui mistahes teisel Helmandi väekoondise kompaniil ja üks suuremaid kogu Rahvusvaheliste Julgeolekujõudude ISAF Edela väejuhatuses.

Tänaseks on Estcoy-13 viinud läbi 700 patrulli, leidnud kokku 62 relvapeidikut ning teinud kahjutuks 72 isevalmistatud lõhkekeha.

Brigaadikindral Sandersi sõnul on eestlaste vastutusalal asuv Loy Mandah küla ja selle ümbrus olnud viimastel aastatel kõige rahutum Talibani tugipunkt, kust veel aasta tagasi inimesed pea täielikult lahkusid.

«Tänu Eesti kompanii loodud turvatsoonile elab külas täna juba mitu tuhat inimest,» ütles brigaadikindral Sanders.

«Kui külastasin jaanuaris suuroperatsiooni Talvevõit käigus Loy Mandah küla ja küsisin kohalikelt külavanematelt, kuidas saaksime paremini kohaliku elu arengut toetada, öeldi mulle: «Hoidke eestlased külas sees,» lisas ta. Praegu ehitatakse Loy Mandah külas koolimaja ja kliinikut, avatud on turg.

Brigaadikindral Patrick Sanders annab Helmandi väekoondise juhtimise lähipäevil üle brigaadikindral Doug Chalmersile.

Eesti kaitseväelased osalevad NATO juhitud rahvusvaheliste julgeolekujõudude operatsioonil Afganistanis alates 2003. aasta märtsikuust.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles