Justiitsminister nimetas Narva-Jõesuu valimiskomisjoni tegevust õigusvasteks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Rein Lang
Justiitsminister Rein Lang Foto: Toomas Huik.

Justiitsminister Rein Lang rõhutas täna riigikogus, et Narva-Jõesuus tekkinud olukord, kus valimiskomisjoni esimees keeldub taastamast endise abilinnapea saadikustaatust, on õigusvastane.

Lang tõdes, et kui sellises olukorras on võimalik rakendada seaduse punkte, millest üks peatab abilinnapea kohale läinud linnavolikogu liikme saadikustaatuse ning teine lõpetab, siis tuleb kohaldada kindlasti esimest varianti.

«Seadusi tuleb tõlgendada nii, et valija tahe pääseks võimalikult esile,» tõdes Lang ning lisas, et seetõttu peaks volikogus olema valijatelt suurema toetuse saanud endine abilinnapea.

Ida-Viru maakonna valimiskomisjon otsustas 2007. aastal politseisse pöörduda pärast seda, kui Narva-Jõesuu komisjon on korduvalt keeldunud täitmast maakonna komisjoni ettekirjutusi taastada endise abilinnapea Kalle Merilai volikogu liikme volitused. 

Lang tõdes, et olukord on õigusvastane, sest alamal seisev komisjon peab täitma kõrgema valimiskomisjoni korraldusi ning maakondlik valimiskomisjon on teinud korralduse endise abilinnapea saadikustaatus taastada.

«Minule teadaolevatel andmetel Ida-Viru maakonna valimiskomisjoni veebruarikuu istungil arutatakse härra Merilai asjaga seonduvalt linna valimiskomisjoni esimehe volituste peatamist ning asendusliikme määramise otsuse tühistamist,» lisas Lang


«Ma usun, et täiendavat analüüsi vajavad kaebuste lahendamise kord ja kõrgema valimiskomisjoni ettekirjutuste tagamise regulatsiooni,» lisas Lang tekkinud olukorda laiemalt analüüsides ning lisas, et praegune situatsioon on koomiline.

SAMAL TEEMAL:

Ida-Viru valimiskomisjon kaebas Narva-Jõesuu komisjoni politseisse

Narva-Jõesuu volikogu vabastas mõlemad abilinnapead ametist

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles