Jaapani ekspeaminister sai Iraani-visiidi eest tõrelda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yukio Hatoyamat (vasakul) koos Iraani presidendi Mahmoud Ahmadinejadiga.
Yukio Hatoyamat (vasakul) koos Iraani presidendi Mahmoud Ahmadinejadiga. Foto: SCANPIX

Jaapani valitsus kritiseeris täna ekspeaminister Yukio Hatoyamat, kes hiljutise «eravisiidi» käigus Iraani kohtus president Mahmoud Ahmadinejadiga ja väidetavalt taunis ÜRO tuumajärelevalveagentuuri tegevust.

«Jaapani valitsus on seisukohal, et olnuks parem, kui ta poleks säärasel ajal Iraani läinud, isegi mitte eravisiidile,» ütles kabineti peasekretär Osamu Fujimura.

Hatoyamat, kelle käitumine on pärast sunnitud tagasiastumist muutunud mõnevõrra isepäiseks, kritiseeris seoses Teherani-visiidiga juba varem ka välisminister Koichiro Gemba, kes väljendas muret, et see võib õõnestada rahvusvahelisi ühissamme Iraani vastu.

Ahmadinejad rõhutas eilsel kohtumisel Hatoyamaga, et Teheran on tuumarelvade vastu.

«Iraan on põhimõtteliselt tuumapommi ja massihävitusrelvade vastu,» ütles Iraani president kohtumisel. «Iraan ja Jaapan võiksid astuda ühiseid samme maailma tuumarelvavabaks muutmise suunas. Need pingutused on küll rasked, kuid pääsevad lõpuks võidule.»
Ahmadinejadi kantselei teatel kritiseeris Hatoyama kohtumisel ÜRO tuumaagentuuri ebaõiglast suhtumist Teherani.

Fujimura kinnitas esmaspäeval, et Hatoyama väidetavad kommentaarid on Tokyo positsiooniga vastuolus.

«Jaapan tunnustab IAEA rolli tuumaprobleemide lahendamisel ning kutsub Iraani tegema agentuuriga igakülgset koostööd,» ütles Fujimura.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles