Lahkujad moodustavad riigikogus aknaaluse tuumiku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värskelt Keskerakonnast välja heidetud Kalle Laanet aknapoolses reas.
Värskelt Keskerakonnast välja heidetud Kalle Laanet aknapoolses reas. Foto: Toomas Huik

Keskerakonnast lahkunud riigikogu liikmed lubasid kolida viiekesi aknaalusesse ehk fraktsioonita parlamendiliikmete ritta, moodustades seal tuumiku.

Lahkujad ütlesid pärast fraktsiooni koosolekut ajakirjanikele, et otsustasid erakonnast välja astuda, et lõpetada parteisisene kaklemine. Peamise lahkulöömise põhjusena nimetati, kuidas erakond oma liikmetesse suhtub.

Rainer Vakra usub, et lisaks täna oma lahkumisest teatanud kaheksale inimesele on erakonnast äraminejaid oodata veelgi. «Kui vaadata lihtliikmeid, siis on neid on mitmeid, kes on tulemas, aga eks seda aeg näitab,» ütles saadik. Ta ei välistanud, et mõni täna Keskfraktsiooni jäänutest võiks samuti lahkumisvalduse lauale panna.

Keskfraktsiooni juhi Kadri Simsoni sõnul oli erakonnas täna lahkumislaine ära. «Ma imetlen ja tunnustan neid inimesi, kes vaatamata survele ütlesid, et jätkavad oma tööd erakonnas,» sõnas ta ja lisas, et erakonnas oma põhimõtete eest seismine ei pruugi olla kergem, kui akna all rusikaga viibutamine. Täpsustavale küsimusele, et kes survet avaldab, vastas Simson: «On pealkirju, on helistamisi, intervjuusid ja suuri pealkirju». «Poliitkas ongi vaja kirge ja paatost. Selline lahkumine seda pakub, nüüd algab tavatöö,» lisas ta.

Deniss Boroditš ja Lembit Kaljuvee ütlesid, et arvet erakonnast lahkumise eest pole keegi neile esitanud ja nad ei tea sellest ka midagi. Kaljuvee avaldas lisaks arvamust, et on ennast ilmselt 20 aasta jooksul juba kinni maksnud. Ajakirjanduses on räägitud niinimetatud Keskerakonna hülgamise trahvist, mida partei taotleb kohtu kaudu näiteks Tartu volikogu liikmelt, endiselt keskerakondlaselt Harri Jallajaselt. Möödunud nädalal viitas parlamendiliikmetest keskerakondlaste kohustusele partei ees ka erakonna esimees Edgar Savisaar.

Erakonnast lahkunud tänasid fraktsiooni esimeest Kadri Simsonit roosikimbuga.

Riigikogu juhatus registreeris tänasest ka Vakra, Boroditši, Luigase ja Kaljuvee lahkumise Keskerakonna fraktsioonist. Selle tulemusel jäi keskfraktsiooni alles 21 liiget ning see langes suuruselt kolmandaks parlamendirühmaks. Reformierakonna fraktsioonis on 33 ning Isamaa ja Res Publica liidu fraktsioonis 23 liiget.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles