Politseil pole uute sõidukite ostmiseks raha

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Küüt.
Raivo Küüt. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektor Raivo Küüt saatis siseministeeriumile kirja, kus kurdab, et vaja oleks uusi sõidukeid, kuid nende ostmiseks või liisimiseks pole raha.

«Käesolevaks hetkeks on politsei jõudnud olukorda, kus PPA eelarvest ei ole võimalik sõidukeid juurde liisida. Samuti ei ole PPA-l vahendeid soetada uusi sõidukeid,» kirjutas Küüt.

Praegu on PPA omanduses 550 sõidukit, millele lisanduvad liisingus olevad autod. Seejuures on 265 sõiduki läbisõit suurem kui 200 000 km ja nende masinate edasine aktiivne kasutus põhjustab Küüdi hinnangul märkimisväärse remondikulude tõusu ja seab ohtu PPA põhiülesannete sujuva tagamise.

Küüt soovitas ministeeriumil kaaluda, kas edaspidi oleks võimalik sõidukeid mitte liisida, vaid kohe välja osta, sest see annaks kahekordse säästu.

«Olukorras, kus sõidukite kohe väljaostmiseks eelarves raha ei ole, näib liising otstarbekas, et mitte öelda ainuvõimalik lahendus. Paraku näitab analüüs, et kümne aasta perspektiivis on praeguse kokkuhoiu hind kõrge – selliselt käitudes kulutab riik nende sõidukite ülalpidamisele kokku peaaegu kaks korda rohkem raha kui autode kohe väljaostmisel,» selgitas PPA logistikajuht Tauno Tuisk.

Kui amet hakkaks aastatel 2013–2022 sõidukeid liisimise asemel välja ostma, tähendaks see politsei kuluanalüüsi järgi kümne aasta perspektiivis ligi 20 miljonit euro suurust väljaminekut.

Kui aga, vastupidi, minna täielikult üle liisingusõidukite kasutamisele, kulub kümne aasta jooksul ligi 44,4 miljonit eurot, märkis Tuisk. «See on üle kahe korra kulukam võrreldes väljaostmisega.»

Liisingusõidukite ülalpidamise teeb kallimaks näiteks see, et kasutusrendilepinguid saab sõlmida kuni 72 kuuks, kuid omandis olevate sõidukite kasutusaeg ulatub 120 kuuni.

Lisaks tuleb liisingu puhul arvestada intressi- ja kaskokindlustuskuludega. Lisanduvad kahjunõuded sõidukite tagastamisel ja muud mõjutegurid. Liisingusõidukite tagastamisel lisandunud tagastamiskulud olid mullu sõiduki kohta keskmiselt 1792 eurot.

PPA analüüsis on arvestatud optimaalset sõidukipargi suurust ehk 800 sõidukit.

Siseministeeriumi pressinõunik Karin Kangro kinnitas, et PPA on tõstatanud olulise probleemi ja ministeerium otsib lahendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles