Linnad teevad negatiivsed lisaeelarved

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna finantsdirektor Katrin Kendra.
Tallinna finantsdirektor Katrin Kendra. Foto: Toomas Huik

Riigivõimu plaan kärpida omavalitsustele laekuvat raha sunnib linnu kulusid kokku tõmbama ning näiteks Tartu, Pärnu ja Haapsalu kavatsevad kevadel heaks kiita negatiivse lisaeelarve.




Eriti rängalt mõjutab omavalitsusi riigivõimu plaan vähendada omavalitsustele laekuvat füüsilise isiku tulumaksu osa 11,93 protsendilt 11,1 protsendile ning seeläbi endale hoida 675 miljonit krooni. Lisaks näeb kolme võimupartei, Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning sotsiaaldemokraatide plaan ette veel 200 miljoni krooni kokkuhoidmist omavalitsuste teehoiukulude arvelt ning valdade ja linnade laenamise piiramist. 



Tallinna finantsdirektori Katrin Kendra sõnul tähendaks võimuparteide kavandatud tulumaksukärbe, et pealinn peaks loobuma umbes 300 miljonist kroonist. Tartu linnapea Urmas Kruuse aga märkis, et Tartu jääks ilma umbes 60 miljonist kroonist tulumaksust.



Tartu teeb lisaeelarve


Kuigi võimuparteide plaan pole veel riigikogus heaks kiidetud ning riigi kaheksa miljardi kroonise negatiivse lisaeelarve lõplik väljanägemine seetõttu veel lahtine, lausus Kruuse, et Tartu linnajuhid kavatsevad oma negatiivse linnaeelarve vastu võtta aprillis ning selle suuruseks tõotab kujuneda umbes sada miljonit krooni.



Tartu linnaisad on juba otsustanud, et linnavalitsuse liikmete palgad vähenevad kümme protsenti, kuid pääsu pole ka kõigi ametkondade palgakulude kärpimisest


Negatiivse lisaeelarve planeerimist kinnitasid ka Haapsalu aselinnapea finants- ja majandusvaldkonnas Martin Schwindt ning Pärnu linnapea Mart Viisitamm. Schwindt lausus, et tulumaksukärbe tähendab Haapsalule 6,3 miljonist kroonist ilma jäämist. Pärnu eelarvest viib tulumaksu vähendamine aga Viisitamme sõnul 22 miljonit krooni.



Tallinn ei saa laenata


Tallinna võimaliku negatiivse lisaeelarve kohta ütles Kendra, et enne otsustamist tuleks ära oodata vähemalt kahe esimese kuu tulemused üksikisiku tulumaksu osas. Ta märkis aga, et piirangud ja kärped ähvardavad pealinnalt võtta võimaluse laenata 600 miljonit krooni,  mis eelarvesse sisse on kirjutatud.



Rakvere linnapea Andres Jaadla lausus, et tulumaksu laekumise muudatusest kaotaks linn üheksa miljonit krooni, ning kinnitas samuti vajadust lisaeelarve järele. Narva linnapea Tarmo Tammiste märkis, et Narva eelarvest sööks muudatus 25 miljonit krooni.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles