Google näitab nüüd ka maa-ameti kaarte

Alo Lõhmus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu raekoja platsist ja Toomemäe nõlvast näitab Google Earth nii klaari pilti tänu maa-ameti fotodele.
Tartu raekoja platsist ja Toomemäe nõlvast näitab Google Earth nii klaari pilti tänu maa-ameti fotodele. Foto: Google Earth

Populaarse kaardiprogrammi Google Earth kasutajad saavad nüüdsest lihtsa hiireliigutuse abil vaadata ka maa-ameti hea resolutsiooniga ortofotosid.





Google Earth on kaardiprogramm, mis võimaldab uurida meie planeedi mis tahes punktist tehtud satelliidifotosid. Eesti ala on siiani fotodega kaetud suhteliselt ebaühtlaselt: kui mõnest piirkonnast tehtud piltidel on näha isegi inimesed tänavail, siis teisal pole võimalik eristada hooneidki.



Selle vea saab nüüd hõlpsasti parandada, kasutades uut teenust, mis ühendab Google Earthi programmi ning maa-ameti heatasemelisi ortofotosid (ortofoto on aerofoto, millelt on kõrvaldatud maapinna reljeefist, kaamera kaldest jms tingitud moonutused).



Selleks tuleb leheküljelt www.maaamet.ee alla laadida vastav fail ning järgida samas toodud üksikasjalikke juhendeid. Kogu protseduur ja kaar­tide kasutamine on tasuta.



Maa-ameti geoinformaatika osakonna juhataja Kristian Teiter ütles, et kaarte saab lisaks Google Earthile kasutada kõigi programmidega, mis tulevad toime WMS-standardi teenuste käitlemisega.



Maa-ameti kaarte saab endiselt vaadata ka ameti veebilehel asuva kaardiserveri kaudu ning kasutada sealseid lisavõimalusi katastriüksuste piiride uurimiseks, muinsuskaitseobjektide otsimiseks, ajalooliste kaartide vaatamiseks ja muuks sääraseks.



«Veel mõni aasta tagasi oli Eesti maa-amet üks väheseid, kui mitte ainus riiklik kaardistusagentuur Euroopas, kes sellist kaardiserveri kasutamist tasuta võimaldas,» lausus Teiter. «Praegu oleme üks esimesi maa-ameteid, kelle katastrikaardid on vaadatavad Google Earthis.»



Maa-amet uuendab Eesti aerofotosid oma lennuki abil, hiljuti lisandusid värsked pildid Hiiu- ja Saaremaast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles