Vallaliit: vähendagem ajutiselt pensioni sissemakseid

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühi rahakott.
Tühi rahakott. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eesti Maaomavalitsuste Liidu (EMOL) volikogu hinnangul võiks valitsus jätta kohalike omavalitsuste tulumaksumäära muutmata, vähendades lahendusena selle asemel ajutiselt poole võrra pensioni II samba sissemakseid.

Volikogu teatas, et ei nõustu mingil juhul sellise kärbete mahuga, mida kavandatakse kohalikele eelarvetele.

«Valitsuse sellised sammud võivad vähendada tuntavalt omavalitsusüksuste Euroopa Liidu struktuurivahendite kasutamist. Väheneb elanikele osutatavate teenuste maht ja kvaliteet.»

Seega tegi liit valitsusele ettepaneku mitte vähendada kohalikele omavalitsusüksustele laekuvat üksikisiku tulumaksu määra.

«Kulude kokkuhoiuks teeme ettepaneku ajutiselt vähendada pensioni II samba sissemakseid 50 protsendi võrra.»

Samas jätab EMOL ukse avatuks ka lahenduseks, kus linnadele-valdadele lubatud tulumaksumäär alaneb vaid ajutiselt.

«Kui 2009. aasta eelarvete kulude proportsioonis vähendamiseks ei ole muud võimalust kui kohalikesse eelarvetesse laekuva tulumaksu osa määra alandamine, siis teeme ettepaneku teha seda kindlaks perioodiks ehk kuni 2009. aasta 31. detsembrini.»

Maksumuudatustega kohalikesse eelarvetesse vähem laekuv summa tuleb keskvalitsusel sel juhul EMOLi nägemuses kompenseerida linnadele-valdadele tulevastel perioodidel.

Kui vähenevad tulud, peaks samas mahus vähenema ka linnade-valdade kohustused, leidis liit, lisades, et ühtlasi peab olema võimalik ära langenud kohustuste jaoks mõeldud rahasid kasutada mõnes muus valdkonnas, mida linn või vald parajasti olulisemaks peab.

EMOLi volikogu väitel tuleb tagada ka, et omavalitsused saaksid vähendada enda omaosalust ELi struktuurifondide projektide rahastamisel samas mahus projekti kulude vähenemisega, seda muidugi juhul, kui projekti kulud hangete läbiviimisel võrreldes taotlusega langesid.

EMOL meenutas, et mullu septembris juba leppisid valitsus ja omavalitsusliidud kokku, et raskes majandusolukorras vähenevad tänavu eraldised riigieelarvest linnade-valdade eelarvetesse võrreldes eelmise aastaga üle 800 miljoni krooni.

Samuti on liidu andmetel selgunud, et 2009. aasta esimese kuu tulumaksu laekumine omavalitsusüksustele oli võrreldes mullu sama perioodiga tunduvalt madalam, kui ükski prognoos seda ette nägi, mistõttu pakutakse sealt täiendavat 1,14 miljardi kroonist miinust.

«Laekumised tulumaksust ja riigieelarvelistest eraldistest vähenevad võrreldes 2008. aastaga kokku 1,94 miljardit krooni ehk 8,5 protsenti,» teatas EMOL.

Avalikkusele teadaoleva kärbete kavaga vähendatakse toetusi riigieelarvest kohalikele eelarvetele veel 200 miljoni krooni võrra ning üksikisiku tulumaksust kohalikesse eelarvetesse laekuva osa määra 7 protsendi võrra.

Seega väheneb EMOLi andmetel võimalus osutada teenuseid elanikele veel 875 miljoni krooni võrra.

«Kuna meil puudub informatsioon ministeeriumide poolt kohalikele eelarvetele kavandatavate muude toetuste vähendamise osas, siis kõige halvema stsenaariumi korral väheneb 2009. aastal võimalus osutada elanikele teenuseid ja parandada elukeskkonda üldse kokku 3,4 miljardi krooni võrra ehk teha kulusid 14,6 protsenti vähem kui 2008. aastal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles