Ilves: küberjulgeolek vajab samasugust koostööd nagu NATO ühiskaitse

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

President Toomas Hendrik Ilves ütles eile USA-s Harvardi ülikoolis antud loengul, et NATO riigid vajavad rahvusvahelist koostööd küberjulgeoleku ühtsete standardite leidmiseks.

«Me näeme, kuidas akadeemiline maailm pöörab järjest enam tähelepanu küberjulgeolekule ning seesama pühendumus peab olema omane ka kõigi NATO liikmesmaade poliitikutele ja sõjaväelastele,» ütles Eesti riigipea.

«Nüüd on ju ka suurimatele kahtlejatele selge: küberjulgeolek pole pelgalt tehniline nüanss või luure valdkond, see on demokraatliku riigi julgeoleku põletavamaid väljakutseid – olgu selleks siis elutähtsa taristu või intellektuaalse omandi kaitse.»

President Ilves rääkis Eestist kui edumeelsest ja turvalisest e-riigist, mis on kaasaegne ja inimest abistav, oskab oma elanike andmeid hoida ning suudab korraldada edukalt e-valimisi.

«Nii on loomulik, et Eesti on muutunud küberjulgeoleku hoidmise ja e-lahenduste kasutamise üheks eestkõnelejaks nii NATO-s kui ka Euroopa Liidus,» sõnas president Ilves, kes pidas tähtsaks nende kahe mõjuka rahvusvahelise organisatsiooni omavahelist koostööd, mis praegu on kahjuks olematu.

President Ilves avaldas lootust, et NATO tippkohtumine Chicagos sõnastab veelkord küberjulgeoleku tagamise alliansi kõigi liikmete ühise väljakutsena. «Kui keegi jätab küberrindel oma rindelõigu täitmata, siis on keeruline seda sõda võita.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles