Ansip: ERMist jäänud Euroopa rahade kohta tuleb otsus täna

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi (vasakul) ja peaminister Andrus Ansip.
Rahandusminister Jürgen Ligi (vasakul) ja peaminister Andrus Ansip. Foto: Margus Ansu

Peaminister Andrus Ansip ütles valitsuse pressikonverentsil, et kella 12ks polnud nad kabinetiistungil jõudnud Eesti Rahva Muuseumile saamata jäänud raha ümbersuunamise arutamiseni.

Rahandusminister esitab tänasel kabinetiistungil täpsustatud ettepaneku Euroopa Regionaalarengu Fondi vahendite kasutamiseks, et toetada nii gümnaasiumireformi kui ka üleriigilise tähtsusega kultuuri- ja turismiobjektide väljaarendamist ja piirkondade konkurentsivõime tugevdamist.

«Kell 16 jätkame, küllap siis ka otsuse langetame,» sõnas Ansip.

Postimees kirjutas juba veebruari keskel, et peaminister Andrus Ansipi arvates võiks Eesti Rahva Muuseumil (ERM) saamata jäänud Euroopa raha eest asuda arendama Eesti vabaõhumuuseumi, kuid nende meetmete raha haldava regionaalministri Siim Kiisleri hinnangul tuleks raha suunata teistsuguste projektide toetuseks.

Ansipi sõnas toona, et rahade kasutamine on veel arutelu objekt ja tema kasutaks neid muu hulgas ka gümnaasiumreformi läbiviimise stimuleerimiseks, sest viimasel Euroopa ülemkogul leiti, et vahendeid tuleks suunata noortele parema hariduse andmiseks.

Kiisler lausus aga, et ERMi plaaniti rahastada üleriigiliste kultuuri- ja turismiobjektide toetusprogrammist, mille eelarve oli algselt 791 miljonit krooni, kuid seda suurendati, et rahastust saaks regionaalarengu seisukohast olulised objektid, nagu Tehvandi spordikeskus, Kohtla-Nõmme kaevanduspark ja Saaremaa muuseum.

ERMi ehituseks küsiti 500 miljonit krooni.

Regionaalministri loogika on, et kui eelnimetatud investeeringuteks võeti raha juurde piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest, peaks see raha sinna tagasi liikuma ja toetada tuleks projekte, mis on esitatud just selle meetme alla.

«Need olid näiteks Põltsamaa veespordikeskus, Tartu tähetorn jne,» sõnas Kiisler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles