Günter Grass võrdles Iisraeli siseministrit Stasi juhiga

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kirjanik Günter Grass mullu veebruaris.
Saksa kirjanik Günter Grass mullu veebruaris. Foto: SCANPIX

Hiljutises luuletuses Iisraeli teravalt arvustanud Saksa kirjanik Günter Grass võrdles juudiriigi siseministrit, kes talle Iisraelisse sisenemise keelu kehtestas, Ida-Saksa salapolitsei Stasi pikaaegse juhiga.

Nobeli kirjanduspreemia laureaat kirjutab Süddeutsche Zeitungis, et enne Eli Yishaid on teda riiki sisenemast keelanud vaid kommunistlik Ida-Saksamaa ja Birma, vahendas The Guardian.

«Nüüd on demokraatliku maa, Iisraeli siseminister karistanud mind reisikeeluga ja tema õigustuse toon meenutab mulle minister Mielke (Stasi juhi Erich Mielke – toim) otsust,» märgib Grass.

84-aastane kirjanik ütles, et on pöördumatult seotud Iisraeli riigiga. Ta lisas, et kui Birma puhul paistab praegu olevat lootust, et asjad muutuvad paremuse poole, siis Iisrael on kontrollimatu tuumajõud, mis peab end kriitika suhtes immuunseks.

Grass süüdistas luuletuses «Mida peab ütlema» Iisraeli maailma rahu ohustamises. Luuletuse avaldamise järel on Iisraeli välisminister nimetanud teda antisemiidiks ja Yishai kuulutas ta persona non grata'ks.

Grass on hiljem öelnud, et pidas luuletusega silmas üksnes Benjamin Netanyahu valitsust ning väitis, et on sageli Iisraelile toetust avaldanud.

Yishai teatas eile õhtul Stasi-võrdluse peale, et pole kahtlust, et türanliku režiimi ajal üles kasvanud Grass oskab üldjuhul säärast riigikorda ära tunda. «Sel korral on ta paraku eksinud,» seisis ministri avalduses.

Yishai viitas tõsiasjale, et Grass liitus noorena Waffen-SSiga. Minister lisas, et tema ainus eksimus on see, et ta Grassile varem reisikeeldu ei kehtestanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles