Leedu ja Poola suhted on endised jäised

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaitė ja tema Poola kolleeg Bronisław Komorowski.
Leedu president Dalia Grybauskaitė ja tema Poola kolleeg Bronisław Komorowski. Foto: SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaitė ei sõida tuleval nädalal Poola pealinnas Varssavis toimuvale Baltimaade ja Poola riigipeade kohtumisele.

Leedu presidendi kantselei teatas otsusest üleeile, kinnitades, et Varssavi-visiiti riigipea kavas pole. Samas pole kantselei kommenteerinud, miks Grybauskaitė kohtumiselt kõrvale jääb.

Poola Raadio kodulehekülje teatel kutsus Poola riigipea Bronisław Komorowski kohtumisele Eesti, Läti ja Leedu presidendid, et arutada mais Ühendriikides Chicagos toimuva NATO tippkohtumisega seonduvaid julgeolekuküsimusi. Eesti ja Läti riigipead on lubanud kohtumisel ka osaleda.

Nii Poola kui ka Leedu meedia näeb Grybauskaitė otsuse taga kahe naaberriigi vahelist avalikku tüli. Varssavi on Vilniust süüdistanud poola vähemuse diskrimineerimises, Leedu võimud süüdistavad Varssavit aga valeinformatsiooni levitamises.

Tüli keskmes on Leedus otsus võtta vastu uus keeleseadus, mis surub Varssasvi hinnangul vähemuskeelte õppe Leedu koolides tagaplaanile.

Leedu diplomaatide sõnul on Poola esindajad hiljuti vihjanud, et Varssavi võib muuta oma seisukohta NATO õhuturbemissioonis, kui Vilnius ei rahulda Poola nõudmisi rahvusvähemuse küsimuses. Säärased nõudmised on Vilniust aga ärritanud.

Poola meedia on aga viidanud välisminister Radosław Sikorski hiljutisele sõnavõtule, milles ta andis mõista, et Poola valitsus ootab suhetes naaberriigiga uue valitsuse ametisse astumist.

«Meil on hea meel, et meie sidemed Eesti ja Lätiga on veelgi tugevnenud. Suhetes Leeduga ootame uut algust valitsusega, mis astub ametisse pärast oktoobris toimuvaid valimisi,» märkis Sikorski.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles