Kapo: Venemaa kontrollib meediaruumi mõjutamise eesmärgil

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapo aastaraamat toob väljavõtteid telekanali RT Eestist rääkivatest lugudest.
Kapo aastaraamat toob väljavõtteid telekanali RT Eestist rääkivatest lugudest. Foto: Toomas Huik.

Kaitsepolitsei aastaraamat nendib, et Venemaa omandis olev mitmekeelne telekanal RT filmis siin mullu vaid teleklippe, mis kujutasid Eestit natsiriigi või venekeelese elanikkonna diskrimineerijana.

Kaitsepolitsei juhi Raivo Aegi sõnul näitab see, et Venemaa informatsioonilise mõjutustegevuse peamiseks väljundiks on saanud tema enda kontrollitud meediaruum, mis ajab järjest laiemaid haardeid.

Nimelt asub telekanali RT (endise nimega Russia Today) peakontor Moskvas, kuid kanalil on stuudio Washingtonis ja bürood Miamis, Los Angeleses, Londonis, Pariisis, Delhis ja Tel Avivis. Uudiseid antakse eetrisse aga vene, inglise, hispaania ja araabia keeltes.

Telekanali mullune esimene visiit Eestisse oli 30. juulil, et kajastada Sinimägedes toimunud Eesti relvagrenaderide diviisi veteranide üritust. Sündmusest valmis kaks klippi, pealkirjadega «Eesti hoiab antifašistid eemale SSi veteranide kokkutulekust» ja «Eesti toetab avalikult natse». Mullu sügisel valminud lugudes nimetati Eestit samuti natside turvaliseks varjupaigaks, nenditi inkvisitsiooni vene keele suhtes ja anti teada, et Euroopa Liidu vaeseim riik päästab rikkamaid.

Aastaraamat toob välja, et RT uudiste ja reportaažide sihtrühmaks on rahvusvaheline üldsus, kes kohalikke olusid hästi ei tunne ja on seetõttu kergesti manipuleeritav. «Rõhku pööratakse riikide marginaliseerimisele partnerite silmis ja kujutamisele saamatutena. Kindlasti on selles suur osa omapoolse ajalookäsitluse propageerimisel ja selle tsementeerimisel,» lisas Aeg.

Tänane Postimees kirjutas, kuidas Tallinna keskerakondlik linnavõim ostab PBK-lt (Pervõi Baltiiskii Kanal) kolme venekeelset telesaadet, ning selle tehingu vahendajateks ja osalisteks on mitmed eestivastasel meelestatud tegelased.

Kaitsepolitsei ülemkomissari Martin Arpo sõnul on esialgu veel vara öelda, kas seoseid Keskerakonna ja telekanali PBK vahel uuritakse või mitte. «Me anname avalikkusele infot väga pika vinnaga, võib-olla järgmises aastaraamatus on võimalik sellest lugeda,» ütles Arpo.

«Informatsioonilist mõjutustegevust me jälgime kindlasti. PBK puhul tuleb Venemaa mõjutustegevuse sõnum rohkem sellest edastatavast Pervõi Kanali programmist kui võib-olla PBK omasaadetest. See on see aspekt, mida tasuks ka arvestada,» leidis Arpo siiski.

Postimees kirjutas täna, et Tallinna linnavalitsus tellib 425 000 euro eest PBK-lt kolme telesaadet.
Lähemal uurimisel selgub, et koostöö Keskerakonna ja venekeelse meedia ning eriti PBKga on tihe, detailne ja koordineeritud ning oma osa on selles poliitikal ja isegi perekondlikel sidemetel. Sidet partei ja PBK vahel arendavad eelkõige radikaalse ja tihti Eesti-vaenulikkuse poolest tuntud tegelased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles