Ajakirjanik loobus toimetamisnõude tõttu raadiokommentaarist

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivan Makarov
Ivan Makarov Foto: Pm

Raadio 4 toimetaja Ivan Makarov otsustas lõpetada oma iganädalased meediakommentaarid Vikerraadios, kuna juhtkond soovis tema tekstid enne avaldamist läbi vaadata.

«Meediakommentaari mõte on olla arvamuslugu. Kui ma hakkan seda kinnitama, siis see ei ole enam minu arvamus,» ütles Makarov, kelle kinnitusel soovis juhtkond tema Vikerraadios iganädalaselt avaldatavad meediakommentaarid enne eetrisse laskmist läbi vaadata.

«Lugu oli selline: ERRi nõukogu liige Priit Toobal kirjutas minu kohta kaebekirja ja selle vaatas läbi ERRi eetikanõunik Tarmu Tammerk,» seletas Makarov. «Mina sellest midagi ei teadnud.» Väidetavalt olevat tüli põhjustanud tema 14. märtsi kommentaar «Tallinna ühistranspordi seisak oli munitsipaalterrorism».

Makarovi sõnul luges ta kaebekirja kohta lehest, kuid ta pole ise seda näinud ega saanud ka midagi enda kaitseks öelda. Seda, et edaspidi on tekstid vaja enne avaldamist toimetada, olevat Makarovile öelnud Vikerraadio peatoimetaja Riina Rõõmus.

Ühe teksti Makarov esitas, kuna saade pidi lähiajal eetrisse minema ja ta ei tahtnud sellest loobumisega kedagi alt vedada, aga see jäi tema sõnul ka viimaseks.

Kui Eesti Ekspress kirjutas, et Makarovit hakati tsenseerima, siis on see Rõõmuse sõnul kunstiline liialdus.

«Eranditult kõik meie päevakommentaatorid saadavad enne oma tekstid, mis on täiesti loomulik praktika,» seletas Rõõmus. «Kuna Ivan Makarov ainsana käib otse, siis tema ei olnud teksti kunagi enne saatnud.»

Rõõmus rääkis, et Makarovi kommentaarid on väga emotsionaalsed ja väga värvikad ja kohati provotseerivad.

«Tänu sellele on ta saanud enda isiku kohta väga palju kriitikat, eriti Vene ringkondadest,» rääkis Rõõmus. «Kuna mina vastutan programmi eest, siis leian, et mul on enne õigus see läbi lugeda. Tema käsitleb seda kui tsensuuri, aga minu meelest pole see tsensuur, vaid normaalne ja loomulik toimimine.»

Otsuse seostamist Toobaliga peab Rõõmus liialduseks. «Kogu seostatus Toobaliga on üsna kunstlik,» kinnitas ta.

Rõõmuse sõnul olevat ta Makarovit veennud jääma, kuid ta loobus siiski. Vikerraadio peatoimetaja kinnitusel meediakommentaarid ära ei jää ja sel nädalal avaldas arvamust Erik Gamzejev Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles