ERMi ehitamise asemel renoveeritakse 24 miljoni euro eest koole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseum.
Eesti Rahva Muuseum. Foto: Ove Maidla

Valitsus otsustas tänasel kabinetinõupidamisel, et Eesti Rahva Muuseumi ehitamiseks planeeritud Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest kuni 24 miljonit eurot kasutatakse gümnaasiumireformi elluviimise toetamiseks.

Valitsusel on plaan selle rahaga toetada viie kuni seitsme maakonna keskuse gümnaasiumi renoveerimist, mis peavad valmima hiljemalt 2015. aasta augustiks.

Valitsus soovib kõigis maakonnakeskustes välja arendada kvaliteetset ja valikuterohket haridust pakkuvad gümnaasiumid, et tagada kõigile, sealhulgas maapiirkondade õpilastele võrdselt kõrge õppe kvaliteet ning muuta riigi koolivõrk efektiivsemaks.

Nende tingimuste täitmiseks peab gümnaasiumiastmes olema vähemalt kolm paralleelklassi ehk arvestuslikult 252 õpilast.

Toetust saavad taotleda eelkõige omavalitsused, kelle gümnaasiumiõpilaste arv võimaldab moodustada vähemalt 252 õpilaskohaga eraldiseisva gümnaasiumi kas üksi või koos teiste ümberkaudsete omavalitsustega. Suuremad linnad (näiteks Tallinn, Tartu, Pärnu, Narva ja Kohtla-Järve) saavad taotleda investeeringut arvestuslikult vähemalt 540 õpilasega gümnaasiumide loomiseks. Nemad saavad taotleda mitme gümnaasiumi moodustamist.

ERMile mõeldud ja nüüd vabaks jäänud toetusraha on pärit riiklikut tähtsate turismiobjektide arendamiseks mõeldud meetmest. Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ütles BNSile, et tegemist on piisavalt paindliku meetmega, mida on võimalik suunata ka hariduse reformimiseks. Ministri sõnul tuleb alustuseks välja töötada vastav meede, mida seejärel omavalitsused saavad taotleda maakonnakeskustes gümnaasiumide arendamiseks.

Konkreetseid koole, mis võiksid meetmest raha saada, Aaviksoo ei nimetanud, konkurentsivõimelised on ministri sõnul kõik maakonnakeskused ning välistatud ei ole ka suuremad linnad.

Plaanide kohaselt kuulutatakse toetuse taotlusvoor välja käesoleva aasta juulis ning tööde valmimise tähtaeg on 2015. aasta august.

Ülejäänud osa rahast kasutatakse varem esitatud ja hinnatud taotluste kohaselt Energia avastuskeskuse (toetuses 3,186 miljonit eurot), Tartu Pauluse kiriku (toetuses 3,196 miljonit eurot) ja Tartu Tähetorni Tõllakuuri loodava astronoomilise 3D virtuaalreaalsusruumi (toetuses 0,57 miljonit eurot) arendamiseks ja renoveerimiseks.

Samuti kaalutakse kultuuriministeeriumi hinnangu alusel osalise rahastuse eraldamist Eesti Vabaõhumuuseumile parkla ja taluhoonete rajamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles