Pakistani parlament toetas soovitusi USA suhete kohta

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plakat, millega nõutakse USA droonirünnakute lõpetamist.
Plakat, millega nõutakse USA droonirünnakute lõpetamist. Foto: SCANPIX

Pakistani parlament toetas eile ühehäälselt oma rahvusliku julgeoleku komisjoni soovitusi edasiste suhete kohta strateegilise liitlase USAga, kellelt nõutakse muu hulgas droonirünnakute lõpetamist.

Valitsus peab veel otsustama, kuidas soovitused ellu viia. Peaminister Yusuf Raza Gilani ütles televisioonis üle kantud kõnes parlamendile, et valitsus püüab soovitusi rakendades lähtuda nende «kirjatähest ja vaimust».

Ta ei öelnud, kas Pakistan taasavab varustusteed USA-juhitavatele NATO vägedele Afganistanis. Need suleti pärast 26. novembril NATO piiriülest õhurünnakut, milles hukkus 24 Pakistani sõdurit ning mis veelgi pingestas niigi keerulisi suhteid.

Infominister Firdos Ashiq Awan ei täpsustanud samuti, millised saavad olema valitsuse sammud varustusteede osas.

«Parlament on andnud meile mõned juhised ja põhimõtted. Neid ja inimeste tahet silmas pidades võtame selles küsimuses peagi sobiva seisukoha,» sõnas ta ajakirjanikele pärast Gilani kõnet.

Gilani kutsus taas Ühendriike, kes on Islamabadile miljardite dollarite eest sõjalise ja majandusabi allikaks, Pakistani suveräänsust austama.

Lõpetada mehitamata luurelennukite operatsioonid ja vabandada tingimusteta NATO rünnaku eest olid rahvusliku julgeolekukomisjoni peamised soovitused.

Washingtonis ütles USA välisministeeriumi esindaja Victoria Nuland, et Ühendriigid on valmis Pakistani valitsusega parlamendi soovitusi arutama.

«Me peame lugu tõsidusest, millega parlament USA-Pakistani suhteid käsitles,» ütles Nuland. «Me soovime Pakistaniga vastupidavaid, strateegilisi ja selgemalt määratletud suhteid.»

Kuigi Pakistani liidrid kritiseerivad sageli drooniprogrammi, on analüütikute sõnul Pakistani koostööta raske Al-Qaeda ja Talibani juhtliikmete redupaikadele edukaid lööke anda.

Avalikult ütleb Pakistan, et droonriünnakud tekitavad ameerikavastaseid meeleolusid, rikuvad suveräänsust ja põhjustavad tsiviilohvreid.

Ühendriigid taotlevad Pakistani koostööd Afganistani stabiliseerimiseks enne välisriikide lahingüksuste lahkumist 2014. aastal, eelkõige Islamabadi sidemete pärast Afganistani Talibani ja teiste sissirühmitustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles