Euroopa kosmoseagentuur kaotas kontakti suurima satelliidiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Envisati mudel
Envisati mudel Foto: Wikipedia.org

Euroopa kosmoseagentuur (ESA) on kaotanud kontakti läbi aegade suurima keskkonnajälgimise satelliidi Envisatiga.

Kümme meetrit pika ja kaheksa tonni kaaluva satelliidiga ei saadud möödunud nädalast alates enam raadiosidet Rootsis Kirunas asetsevast jaamast, edastab AFP.

ESA pani nüüd kokku teadlastest ja inseneridest päästemeeskonna, kes otsivad probleemile lahendust.

Asjatundjate sõnul liigub Envisat oma tavapärast trajektoori mööda.

Nimetatud satelliit lennutati välja 2002. aastal ja see pidi töös olema viis aastat. Kuid Envisat ületas kõik ootused, olles töökorras kauem. Satelliit on jõudnud teha tiiru ümber Maa üle 50 000 korra ning teekonnal kogunud väärtuslikku informatsiooni üle 4000 teadusprojektile.

Näiteks saadi selle satelliidi abil vajalikud andmed Jaapani Fukushima tuumajaamaõnnetuse tagajärjel levinud radioaktiivse saaste kohta ning jälgiti olukorda Mehhiko lahes Deepwater Horizon naftaplatvormi õnnetuse järel. See õnnetus tekitas piirkonnas suure naftakatastroofi.

Envisat liigub Maast 790 kilomeetri kõrgusel. Envisatil on üheksa mõõteseadet maa, veekogude, jää ja atmosfääri uurimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles