Töötul tuleb täienduskoolitust oodata mitu kuud

Eve Kruuse
, eve.kruuse@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Mäeveer (vasakul), kes käis tööturuametis koos tütre Maritega, ei pea täiendusõpet liigseks. Mees õpiks kas või keeli, et tööturul paremini hakkama saada. Aja Tallinna büroo karjäärinõustaja vastuvõtule sai ta 17. märtsiks.
Margus Mäeveer (vasakul), kes käis tööturuametis koos tütre Maritega, ei pea täiendusõpet liigseks. Mees õpiks kas või keeli, et tööturul paremini hakkama saada. Aja Tallinna büroo karjäärinõustaja vastuvõtule sai ta 17. märtsiks. Foto: Liis Treimann

Kui töötu soovib osaleda täienduskoolitusel, ei ulata tööturuameti konsultant talle võimalike kursuste nimekirja, koolitus tellitakse riigihankega ning see võib aega võtta kuid.



Kui tartlane Rauno Siian end tööturuametis töötuna arvele võttis, pakuti talle kohe ka müügiesindaja kursust. «Mul vedas, aga teised samal koolitusel osalejad, kes olid ennast varem kirja pannud, pidid kursust ootama 8–12 kuud,» rääkis mees.

Ka tööturuameti Tallinna büroo konsultandi Anne Martini sõnul võtab koolituse saamine teinekord liiga palju aega. «Fakt on see, et inimesed ei saa alati koolitust normaalse ajaga, see tähendab kuuga. Eelmisel aastal oli juhuseid, kui töötud ootasid koolitust kuni üheksa kuud,» rääkis ta.

Keda vaja, keda mitte


Tööturuameti koduleheküljel soovitatakse töötul, kes soovib osaleda täiendus- või ümberõppel, tutvuda tööpakkumistega meedias ja saada ülevaade, keda tööturul vajatakse.
«See on tööotsijale enda motiveerimiseks oluline,» selgitas tööturuameti tööturuteenuste ja -toetuste osakonna juhataja Nele Labi ja lisas, et vajadusel abistab õppesoovi täpsustamisel karjäärinõustaja.

Kui töötu tahab end mingil alal täiendada, siis üldjuhul ei ulata konsultant talle võimalike kursuste nimekirja, vaid tööturuamet tellib koolitused lähtuvalt arvel olevate töötute vajadustest ja arvestades tööle saamise võimalustega.

Koolituste tellimiseks kuulutab tööturuamet välja riigihanked, pakkujateks võivad olla kõik Eestis tegutsevad haridusasutused ja ettevõtjad, kellele on väljastatud koolitusluba. Parima pakkujaga sõlmitakse leping koolituse läbiviimiseks.
Kogu protsessile kulub ligikaudu paar kuud, kinnitas Labi.

Ehitusel objektijuhina töötanud Margus Mäeveer sai tööandjalt küll koondamisteate, aga mitte koondamisraha, seda nõuab ta sisse kohtu kaudu. «Korteri- ja autoliisingu saan makstud, aga söögiraha on null,» tõdes ehitaja, santehniku ja puidutöö kogemusega mees.

Mäeveer tahab elada ja töötada Eestis, aga kui siin tööd ei saa, ei välista ta mujale minemist. «Venemaa valmistub olümpiamängudeks, ehk leiaks sealt mõne tööotsa,» arutles ta.

Mäeveer ei pea täiendusõpetki liigseks, ta õpiks kas või keeli, et võõrsil paremini hakkama saada.

Tööturuameti Tallinna büroos astus mees karjäärinõustaja uksest sisse nõu saama. Seal öeldi talle, et vastuvõtule saamiseks on järgmine vaba aeg rohkem kui kuu pärast – märtsis keskel.

Keskealisel mehel, kes on just lõpetanud tööotsimise kursuse ja teab nüüd täpselt, kuidas CVd kirjutada, puudub aga dokument mõne eriala valdamise kohta. Tööturuameti Tallinna ja Harjumaa osakonna karjäärinõustaja Eva Rebas laseb tal täita sooviavalduse puidutöö koolituse kursusele saamiseks, aga tööpraktika kohta, kus õppida palkmajade valmistamist, soovitab nõustaja otsida infot töötul endal.

Labi kinnitusel võib nõustaja anda töötule ülesandeks ka omalt poolt sobivat tööpraktika kohta otsida. «Lisakohustused hoiavad töötu tööturul aktiivsena ning juhul kui inimene ise leiab omale sobiva tööpraktika koha, on ta rohkem motiveeritud praktikal osalema,» selgitas ta. Suuremal osal juhtudel otsib praktikakoha siiski tööturuamet.

Rakverelase Helle, kes ei soovinud oma perekonnanime avaldada, arvates ei ole tööturuamet valmis, et töötuks võivad jääda ka haritud inimesed, spetsialistid.

«Käisin ka koolitust küsimas, aga neil ei ole mulle midagi pakkuda. Öeldi, et kui ma ise midagi leian, pean neile kaks nädalat enne koolituse toimumist teada andma, et nad saaksid kontrollida, kas see firma on nimekirjas, et nad saaks riigihanget teha,» tõdes naine.

Martini juurde järjekordsele konsultatsioonile tulnud kõrgharidusega keskealine mees, kes ei soovinud samuti oma nime avaldada, koondati firmast, mis tegi allhanketöid Volvo autotööstusele. Ta teab täpselt, et tema konkurentsivõimet tõstaks konstrueerimisprogrammi AutoCAD koolituse läbimine.

Töölesaanute arv saladus


Martin on tema soovist teadlik, aga millal vastav riigihange teoks saab ning millal kursust mehele pakkuda saab, ei osanud konsultant öelda. Küll aga oli tal mehele pakkuda projektijuhi töökoht, aga et seal on nõutav inglise ja hiina keele oskus, ei saanud mees seda vastu võtta.

Mullu suunas tööturuamet täienduskoolitusele üle 6000 töötu. Andmeid, kui paljud koolitustel osalenud inimestest on tööle saanud, pole avalikud, kuna Labi sõnul ei võimalda tööturuameti infosüsteem selliseid päringuid teha. Kuu-paari pärast, kui sotsiaalministeeriumis rakendub uus statistika andmebaas, on see ehk juba võimalik.

Kahjuks ei saanud Postimees inimestega, kes mõne täienduskoolituse lõpetanud, ühendust võtta, kuna nendegi kontakt­andmed kuuluvad isikuandmete kaitse alla.

TOP 10 koolitused
Koolitus    Suunamisi

•    Tööotsingud    1094
•    Keeleõpe (eesti keel)    797
•    Arvutiõpe    741
•    Auto- või veoautojuhtimine    497
•    Ettevõtlus    389
•    Keevitajad ja leeklõikajad    316
•    Müüjad ja demonstraatorid    209
•    Raamatupidajad    183
•    Abilised ja koristajad kontoris, hotellis vm    172
•    Kraana-, tõstuki- jm tõsteseadmete juhid    164
Allikas: tööturuamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles