Ministeerium: NATO saladustest huvituvad riigikogulased peaksid läbima kontrolli

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseministeerium.
Kaitseministeerium. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kaitseministeerium leiab, et NATO salastatud teabele juurdepääsu soovivatel riigikogu liikmetel tuleb läbida julgeolekukontroll.

Küsimus, kas riigikogu liige saab koos mandaadiga ligipääsu lisaks Eesti saladustele ka NATO salastatud teabele, on riigikogus poleemikat tekitanud juba ligi aasta ning täna on põhiküsimus selles, kas NATO saladustele juurdepääs eeldab pidevat ja reaalset kontrolli, vahendab ERR Uudised.

Praegust korda ei pea täiuslikuks ei kaitseministeerium ega ka põhiseaduskomisjon, kes ministeeriumilt analüüsi küsis.

Kui seni otsustas kapo-komisjon, kas riigikogu liikmele tuleks enne saladustele juurdepääsu lubamist teha erikontroll, siis kaitseministeerium on seisukohal, et NATO saladustele juurdepääs eeldab igal juhul reaalset kontrolli.

«Oleme seda meelt, et seadusest ja ka välislepingutest ehk NATO lepingust tuleneb vajadus läbi viia julgeolekukontroll ka nende inimeste puhul, kellel ametikoha järgselt on õigus ligipääsuks riigisaladustele ja NATO saladusele – see puudutab ka riigikogu liikmeid ehk kõiki inimesi peale vabariigi presidendi,» selgitas kaitseministri kohusetäitja Jaak Aaviksoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles