Valitsus vaidleb õpetajate ja politseinike palkade üle

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusminister Tõnis Lukas
Haridusminister Tõnis Lukas Foto: Mihkel Maripuu

Valitsus koguneb taas täna hommikul, et kokku leppida kaheksa miljardi kroonises eelarvekärpes, mille suuremateks tüliõunadeks on õpetajate ja politseinike palgaraha.




Nimelt näeb kärpeplaan ette tegevuskulude vähendamist 1,49 miljardi krooni ehk seitsme protsendi võrra kõikides valdkondades ning see ähvardab nudida õpetajate ja politseinike palgaraha.



Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) eesotsas haridus- ja teadusminister Tõnis Lukasega üritab igati säästa õpetajate palkasid, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) eesotsas siseminister Jüri Pihliga aga politseinike sissetulekuid.



Eile keskpäeval lahvatas SDE peasekretäri Randel Läntsi ja IRLi peasekretäri Margus Tsahkna vahel meedias ka avalik vaidlus politseinike ja õpetajate palgakärpe teemal. Tänase kohtumise teokssaamist see siiski ohtu ei seadnud.



Lukas ei soostunud eile ütlema, millise kärpekavaga ta ministrite kokkusaamisele läheb. «Eelarves on ministritel võimalus teha ettepanekuid, mis erinevad rahandusministeeriumi ettepanekust, ja seda võimalust ma kasutan,» nentis ta. «Töö käib, olukord on pingeline.»



Lukase sõnul on kindel, et õpetajate palk ei lange eelmise aasta tasemele, kuid ta jättis eile lahtiseks küsimuse, kui suureks see jääda võiks. Lukas rõhutas, et ei taha õli tulle valada, vastandades õpetajate ja politseinike palkasid.



«Kuid me peame arvestama õpetajate pikka ettevalmistust nõudvat ja rasket tööd,» sõnas ta. «Meil on vaja koolidesse järelkasvu ja see tuleb siis, kui noored näevad, et õpetajakutset väärtustatakse.»



SDE juhatusse kuuluv ning ühena kuuest riigi tipp-poliitikust ka kaheksamiljardilise kärpe kokkuleppimisel osalenud Eiki Nestor ütles eile, et erimeelsused valitsemiskulude 1,49 miljardi krooni suuruse kärpe osas on parteide vahel olemas. «Eks kärbe ole valus kõigile, kuid erimeelsused tuleb kuidagi lahendada,» lisas ta.



Nestori sõnul tõstavad sotsid sisejulgeoleku valdkonna seitsmeprotsendilise kärpe, mis eelkõige mõjutab politseinike palkasid, tänasel valitsuse istungil kindlasti üles. «Koht, kus me tahaks veel mõtteid vahetada, on sisejulgeoleku palgad, kus seitsmeprotsendiline kärbe võib kujuneda liiga raskeks,» tõdes ta.



Ideaalis peaksid kulude kärpekohad juba täna või hiljemalt homme saama kokku lepitud, et seejärel asuda negatiivset lisaeelarvet ja sellega seotud seadusemuudatusi eelnõuks vormistama.



Rahandusminister Ivari Padari (SDE) plaani kohaselt peaks negatiivse lisaeelarve eelnõu ja seadusemuudatused tulema valitsuse istungile järgmisel nädalal ning juba veebruari lõpus peaksid need saama ka riigikogu heakskiidu.



Kärbe näeb muu hulgas ette pensionide plaanitust väiksemat tõusu ning seda, et kui seni ei saanud haiguslehel olev inimene raha vaid esimese haiguspäeva eest, siis uue kava kohaselt kolme esimese päeva eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles