Kass: dialoog peab jätma piisavalt fantaasiaruumi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastekirjanik Kristiina Kass.
Lastekirjanik Kristiina Kass. Foto: Peeter Langovits

XI Nukitsa lastekirjanduse konkursil oma raamatutega esimese ja kolmanda koha pälvinud Kristiina Kass ütles, et paneb enim rõhku dialoogile ja jätab sündmuskäikudesse teatud annuse salapära.

«Ma arvan, et algus on hästi tähtis,» vastas Kass küsimusele, kuidas teha nii, et laps raamatut kuidagi käest panna ei tahaks. «Raamat võib pärast ükskõik kui põnevaks minna, aga kui algus on igavavõitu ja kriitiline hetk läheb mööda, siis…»

Vähemalt sama oluline on dialoog, mis peab olema loomulik ega saa olla võõrastav imelike väljendite vanaaegsete kujundite poolest. «Ma panen dialoogile hästi palju rõhku, et oleks natuke nutiga, kõik ei oleks ettesöödetud või päris iseenesestmõistetav. Ei tasu alahinnata lapse nutti – nad oskavad ridade vahelt lugeda, kui neile see võimalus anda.»

Lugemiserõõm tuleb Kassi tähelepanekute kohaselt siis, kui last tabab ahhaa-elamus, et ta sai mõnest naljast või seosest aru.

See, kuidas raamatusari «Nõianeiu Nöbinina» edasi läheb, on veel ebaselge. «Ma ise ootan ka järge sellele väga. Ma ei kavatse kuidagi arvesse võtta nöbinina arengut TV-saatest. See tuleb teistmoodi, ei tule politseinikku sinna, ei ole mingit armastust. Aga see on mulle endalegi veidi ebaselge,» tunnistas Kass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles