Lennufirmad ei vii soovimatuid Palestiina-aktiviste Iisraeli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina toetajad täna Brüsseli lennujaamas meelt avaldamas.
Palestiina toetajad täna Brüsseli lennujaamas meelt avaldamas. Foto: SCANPIX

Euroopa lennukompaniid on Iisraeli soovil tühistanud paljude Palestiina-aktivistide piletid, et takistada neid Läänekalda protestiaktsioonidest osa võtmast.

Prantsuse Air France ja Briti odavlennufirma Jet2.com ühinesid eile Saksa Lufthansa otsusega mõnedele Tel Avivi lennata soovinud reisijatele ära öelda.

Täna hommikul ei lubanud Šveitsi politsei Genfi lennujaamas sadu Palestiina-aktiviste Tel Avivi suunduvale lennukile, teatas kampaania «Welcome to Palestine».

Ühe aktivisti pass konfiskeeriti, ütles kampaania pressiesindaja Anas Muhammed.

Pariisi Charles de Gaulle'i lennujaamas avaldas meelt mitukümmend aktivisti, keda Lufthansa ja Swiss Air täna hommikul Tel Avivi lennukile ei lasknud.

Protestijad nõudsid Lufthansalt kirjalikku selgitust, miks neil lennata ei lubata. «Meie liikumine on täiesti rahumeelne, aga kahjuks koheldakse meid ikka nagu tülitekitajaid,» ütles Olivier Buchotte, üks Prantsusmaa kampaaniajuhtidest.

Iisraeli julgeolekujõud käivitasid sel nädalal sadade Palestiina-aktivistide lennukeeluaktsiooni, et peamiselt Euroopa riikide aktivistid, kes deklareerivad avalikult soovi külastada Läänekallast, ei pääseks isegi mitte Tel Avivi.

Peaminister Benjamin Netanyahu soovitas eile aktivistidel keskenduda regiooni tegelike, st Süüria ja Iraani probleemide lahendamisele.

«Me hindame seda, et te olete valinud Iisraeli oma humanitaarmurede objektiks,» teravmeelitses ta avalikus kirjas. «Aga meie teada on ka palju teisi väärt valikuid. Te võinuks valida protesti Süüria režiimi igapäevaste metsikuste vastu oma rahva kallal, mis on nõudnud tuhandeid elusid.»

Te võinuks eelistada protesti Iraani võimude vastu, kes lisaks rahulolematuse mahasurumisele kodumaal toetavad terrorismi kogu maailmas, lisas Netanyahu, ja Hamasi võimu vastu Gazas, kus «terroriorganisatsioonid sooritavad kahekordseid sõjakuritegusid, tulistades tsiviilelanike pihta rakette ja peites end tsiviilelanike selja taha».

Netanyahu rõhutas, et Iisrael on Lähis-Ida ainus demokraatlik riik, kus naistel on võrdsed õigused, kus inimõigusorganisatsioonid saavad vabalt tegutseda ja kus kaitstakse kõigi usuvabadust.

«Sestap soovitame me teil esmalt piirkonna tegelikud probleemid lahendada ning tulla siis tagasi ja jagada oma kogemusi meiega.»

«Welcome to Palestine» kampaania toimub kolmandat aastat. Selle korraldajad Läänekaldal soovivad teadvustada maailma üldsusele Iisraeli kontrolli Palestiina territooriumile sisenemise ja väljumise üle ning kannustada solidaarsust palestiina rahvaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles