Valitsus võtab kohustuse täita kümmekond lubadust avatud valitsemise suunas

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Eesti tegevuskava avatud valitsemise partnerluse programmis hõlmab kümmekond eesmärki, mille valitsus lubab lähiaastatel riigijuhtimise avatumaks muutumiseks ellu viia.

Valitsus ühines rahvusvahelise avatud valitsemise deklaratsiooniga läinud neljapäeval. Sellega võeti kohustus ellu viia konkreetsete tegevuste kava, mille koostamisega tegelesid kümmekonna vabaühenduse ja ministeeriumi esindajad mitu kuud. Valminud dokumendi kohaselt on Eestil lähiaastatel kolm prioriteeti: avalike e-teenuste arendamine, riigi andmete andmine avalikku kasutusse ning ametnikueetika edendamine.

Esmalt näeb tegevuskava ette, et ministeeriumid koostavad avalike teenuste korraldamise rohelise raamatu ehk probleemide analüüsi ja pakuvad välja lahendusi, mille järel luuakse repositoorium vabalt kättesaadavate riigi andmete jaoks.

Selle aasta jooksul muudetakse veebileht eesti.ee turvaliseks portaaliks, mis pakub kodanikule ja ettevõtjale asjakohast avaliku sektori infot ja teenuseid.

Pilootprojektina käivitatakse avaandmetele toetuvad teenused – esmajärjekorras meremärkide jälgimise teenus, ühistranspordi marsruutide planeerimine ning ehitusregistri uudne päringusüsteem.

Luuakse interaktiivsed juhendmaterjalid ja koolitused «Kaasamise hea tava» rakendamiseks.

Ministeeriumide õigusloomeprotsess saab 2014. aastaks olema kodanikele jälgitav varasemas etapis ja suuremas mahus. Selle abil luuakse avalikkusele ja huvirühmadele paremad võimalused hinnata valitsuse otsuste põhjendatust.

Ametnikueetika edendamisel keskendutakse korruptsiooni ja huvide konfliktide vältimisele. Selleks loob justiitsministeerium 2014. aastaks majanduslike huvide deklaratsioonide andmekogu. 2013. aastal korrastatakse ka MTÜ-de rahastamissüsteemi ja luuakse avalikustamise süsteem, mis peaks vältima korruptsiooni kolmandas sektoris.

Veel tänavu peaks valmima korruptsioonivastase seaduse eelnõu, mis vähendab halduskoormust, suurendab läbipaistvust avalikus sektoris ja tõstab korruptsioonivastast teadlikkust.

2013. aastaks moodustatakse ametnikueetika nõukogu, mis nõustab asutusi ja ametnikke avaliku teenistuse eetika küsimustes. Samal ajal hakatakse ametnikele korraldama eetikakoolitusi.

Kava täitmise eest vastutavad ministeeriumid ja seda kontrollivad lisaks kohalikele vabaühendustele ka rahvusvahelised vaatlejad. Esimene tegevuskava täitmise raport tuleb Eestil esitada hiljemalt 2013. aasta suvel.

Valitsuse nõusoleku programmiga liitumiseks ja tegevuskava täimiseks annab välisminister Urmas Paet Brasiilias 17. - 18. aprillil aset leidval konverentsil, kus protsessiga liituvad kokku 46 riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles