Aru: ERMi uuel hoonel oleks nagu needus

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Aru
Krista Aru Foto: Andres Ehrenpreis

Eesti Rahva Muuseumi direktori Krista Aru sõnul on talle viimasel ajal hakanud üha enam tunduma, et ­ERMi uuel majal polegi üldse määratud ei tulla ega ­olla.

«Kui «Põhja Konn» oleks käiku läinud, oleks hoone tänaseks päevaks valmis,» nentis ta. «See on nagu needusega maja. Kui ajalugu vaatan, tuleb ahastus peale.»

Aru sõnul meeldis tallegi väga «Põhja Konna» lahendus ja ta ei saagi aru, miks see projekt soikus.

Aru oletas, et probleemiks sai solvumine, sest kui teemad oleks läbi räägitud, saanuks vaidlus­kohad lahendada.

«Siis tuli Kumu vahele ja läks kiiresti käiku, kuid ideaalsemat kohta kui siin Toomemäel ei ole ERMi jaoks olnud,» sõnas Aru. «Kuid sellele kõigele löödi käega ja mindi Raadile.»

Aru kinnitusel vajab muuseum praegu lihtsalt selget vastust, et mida ja millal nüüd Raadile planeeritava uue majaga ­tehakse.

«Kui öeldakse, et tehke väiksemaks, siis muidugi on võimalik, kuigi ümber tuleb mõelda nii ruumi- kui ka tegevuslogistika, kuid see kõik on tehtav,» nentis ta. «Kuid seda otsust ei hakka tegema ERM.»

Aru toonitas siiski, et hoone vähendamisest võiks hoiduda, sest mõistlik oleks Lõuna-Eestist paigutada kõik asjad uue ERMi hoidlatesse, sest mujale väiksemate hoidlate ehitamine poleks odav tegevus.

«Kui lõikame väiksemaks, siis varem või hiljem kerkib Lõuna-Eestis esile hoidlate küsimus,» väitis Aru.

Aru tõstis ka esile, et muutuv aeg muudab nii väärtushinnanguid kui ka vajadusi, mistõttu ei saa öelda, et ERMi maja tuleks teha sellisena, nagu mõeldi 20. sajandi alguses.

See aga tähendab omakorda, et maja peab tehtama teistmoodi ja see teistmoodi maja tähendus pole sama, mida ootavad vanad inimesed, kes on uut maja oodanud ei tea mis ajast.

«See on üks puntras olek,» sõnas Aru.

Eesti Kultuurkapital on juba mitu korda arutanud, kuidas rahastada ERMi ehitust, kuid vastuseni pole jõutud ja uuesti tullakse kokku 30. mail.

«Teatud mõttes on see väga halb. Senine maja ei jaksa enam. 2009. aastal olime veendunud, et tähistame 2012. aastal ERMi sünnipäeva (14. aprillil – toim) juba uues majas,» nentis ERMi direktor.

«Kui maja ehitamiseks pole ­raha või tuleb muuseum väiksemaks lõigata, ­tuleks see välja öelda,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles