Koolides algavad PISA testid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Esmaspäeval algab Eesti koolides tänavune rahvusvahelise õpilaste võrdlusuuringu PISA kohalik uuring, kus osaleb 6450 õpilast 206 koolist. 

See tähendab, et valimis osaleb iga teine 1996. aastal sündinud õpilane Eestis. PISA läbiviimise periood Eesti koolides kestab 16. aprillist kuni 4. maini.

2012. aasta uuringu põhirõhk on matemaatikal, uuritakse niinimetatud matemaatilist kirjaoskust. Kõik Eesti koolid osalevad ka elektroonilises testis. Lisaks osaleb ligi 1200 õpilast ka finantskirjaoskuse uuringus, et selgitada välja, kui teadlikud on meie noored finantsalastes küsimustes.

Õpilased vastavad uuringu käigus matemaatika, loodusteaduste ja lugemise valdkonna küsimustele ning täidavad kodu ja kooli puudutava taustaküsimustiku.

PISA testi ülesanded on praktilise taustaga. Eesmärgiks on hinnata, kas 15-aastane noor inimene on kohustusliku haridusperioodi lõpuks omandanud vajalikud pädevused, et oma eluga hakkama saada.

Testimisel kasutatavate ülesannete teemad on rahvusvahelised ning vajadusel kohandatud konkreetse riigi tingimustega.

PISA 2012 uuringu tulemused tehakse teatavaks detsembris 2013.

2009. aastal oli Eesti üle maailma 65. riigist lugemisoskuses 13. kohal, loodusteadustes 9. kohal ja matemaatikas 17. kohal.

Rahvusvahelist õpilaste võrdlusuuringut PISA (Programme for International Student Assessment) korraldab Maailma Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) ning selle läbiviimist Eestis koordineerib SA Innove. PISA uuring toimub iga kolme aasta tagant.

Erinevate riikide õpilaste teadmisi mõõdetakse kolmes valdkonnas: loodusteadustes, matemaatikas ja funktsionaalses lugemisoskuses. Tänavu osaleb uuringus 67 riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles