Ministeerium: õpetajate palgatõusu üks võti on Omavalitsuste Koostöökogu kätes

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate meeleavaldus Vabaduse väljakul.
Õpetajate meeleavaldus Vabaduse väljakul. Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Haridusministeerium ootab Omavalitsuste Koostöökogult toetust õpetajale töötasule suunatud raha osakaalu suurendamiseks hariduskuludes.

Vabariigi Valitsuse komisjoni ja Omavalitsusliitude Koostöökogu läbirääkimistel hariduse ja noorsootöö eelarve üle tegi haridus- ja teadusministeerium ettepaneku seada omavalitsuste 2013. aasta toetuspõhimõtete kujundamiseks konkreetsed rahalised eesmärgid, mis võimaldavad suurendada õpetajate palka.

«Kuigi raha õpetajate palgatõusuks tuleb mitmest allikast, on koostöös kohalike omavalitsustega peamiseks eesmärgiks suunata õpetajate palkadeks mõeldud raha täies ulatuses õpetajate palkadeks,» ütles haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Kalle Küttis.

Eesti Linnade Liidu tegevdirektor Jüri Võigemast ütles Postimehele, et 23. aprillil toimub eelarveläbirääkimiste üldkogu, kus esitatakse ettepanekud, sest üheks prioriteediks on õpetajate 20-protsendiline palgatõus.

Palgatõusu saavutamiseks on välja pakutud ümberkorraldused nii rahastamismudelis, koolivõrgus kuid ka haridustoetuste struktuuris.

«Praegu tundub nii, et probleemkohti on hästi palju ja lahenduseni jõutakse lähenemise meetodi kaudu,» sõnas Võigemast. «Tuleb kõik punkt-punktilt läbi arutada ja mitte ainult rääkida vaid ka arvutada.»

Võigemasti hinnangul võivad lõplikud seisukohad valmida sügiseks.

Küttise väitel on kohalike omavalistuste huvid riigi huvidega sarnased – efektiivsem ja tulemuslikum koolivõrk ning parem haridus kõigile lastele, mille eeltingimuseks on motiveeritud õpetajad.

«Muutuste vajaduse selgitamisel ja nende mõistmisel on kõigil osapooltel vaja näha nii iga üksiku kodaniku huvi kui ka kõigi kodanike ehk riigi ühishuvi. Mõistlik lahendus on reeglina kompromiss,» sõnas ta.

Järgmine töörühma koosolek toimub 30. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles