Põhiseaduskomisjon: maksu tasunud töötu peab hüvitist saama

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas oma tänasel istungil toetada õiguskantsleri ettepanekut töötuskindlustuse seaduse paragrahv põhiseadusega kooskõlla ja tagada töötule hüvitise saamine sõltumata sellest, kas tööandja on tema makseid tasunud igal kuul või harvem.

«Põhiseaduskomisjon asus üheselt töötaja poolele ja leidis, et kui töötaja eest on töötuskindlustusmaksu tasutud, siis ta peab saama ka töötuskindlustushüvitist,» ütles põhiseaduskomisjoni aseesimees Deniss Boroditš.

«Kehtiv seaduses sisalduv lünk tekitab olukorra, kus mõnedel juhtudel jääb töötaja kas hüvitisest ilma või seda makstakse ettenähtust vähem. Põhiseaduskomisjon asus seisukohale, et selline olukord riivab põhiseaduses sisalduvat võrduspõhimõtet ja otsustas toetada töötuskindlustuse seaduse muutmist selles osas,» lausus ta.

Seadus jätab praegu töötud, kes on töötuskindlustusmaksu tasunud, täielikult ilma töötuskindlustushüvitisest või lubab hüvitist maksta oluliselt lühemal ajavahemikul, kui tööandja pole töötuskindlustusmaksu tasunud igal kuul.

Töötuskindlustuse seaduse § 7 lg 2 sätestab, et kindlustatule arvestatakse üks kuu kindlustusstaaži iga kalendrikuu eest, mil tööandja maksis kindlustatule töötasu, millelt pidas kinni töötuskindlustusmakse.

Õiguskantsleri kinnitusel on temale laekunud avaldustest ilmnenud, et mõningatel juhtudel ei maksa tööandja töötajale töötuskindlustusmaksuga maksustatavat tasu välja mitte igal kuul, vaid ühel kuul korraga mitme kuu eest. Näiteks on tööandja maksnud töötajale enne tolle pikemale puhkusele minekut puhkusetasu ja töötasu välja korraga või maksab kuni 12 kuuks sõlmitud töölepingu lõppemisel töötajale korraga nii töötasu kui ka lõpparve.

Sama teemat arutas oma 12. aprilli istungil ka sotsiaalkomisjon, mis leidis samuti, et seadust tuleks selles osas muuta.

Riigikogu täiskogu arutab õiguskantsleri ettepanekut sel kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles