Keskkonnakomisjon näeb puiduvedajate mõttes jumet

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica Liidu liikme ning keskkonnakomisjoni juhi Tõnis Lukase hinnangul on metsavedajate soov tõsta teede massipiirangut mõistlik, sest väiksem vedude arv peaks aitama säästa keskkonda.

Lukase väitel huvitab teema keskkonnakomisjoni, sest see puudutab nii metsandust kui ka keskkonnakaitset, mistõttu valmistub komisjon antud teemal looma raporti, mis peaks valmima sügiseks.

Lukase sõnul on aktiivsemaks muutunud just erametsaomanikud. Lukase lisas, et metsavedajate hinnangul on probleemiks, et näiteks 60-tonniste koguste vedamiseks tuleb ühe masina kasutamise asemel töösse panna kaks, mis aga vähendab tulu ja tõstab õhusaastest, sest mida vähem on vedusid, seda vähem on ka saastet.

«Peame uurima, kas on võimalik regulatsioone muuta, et metsanduse kui ka keskkonnakaitse osa paremaks muuta,» sõnas Lukas.

Lisaks on metsavedajad lubanud, et suuremate mahtude lubamisel on neil põhjust soetada kaasaegsemaid masinaid, millel oleks seitse telge ja seetõttu jaotuks teljekoormus ühtlasemalt.

«Keskkonna aspektist on soovitav uute masinatega kaasa minna ja kaaluda tõepoolest seda, et ettekirjutused poleks täismassi peale vaid teljekoormuse peal,» sõnas Lukas.

Lukase hinnangul on keskkonnakomisjoni rolliks anda tõuge kompromisside sõlmimiseks ja tagada, et ei unustataks keskkonnapoolset aspekti, mida majanduspool ehk alati ei kaardista. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles