Eruohvitserid kaotaksid asendusteenistuse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajateenijad.
Ajateenijad. Foto: Laura Oks/Postimees

Eruohvitseride kogu arvates on ajateenistusest keeldujatele pakutav asendusteenistus tarbetu ning see tuleks ära kaotada.

«Arvestades Eesti ühiskonnas toimunud positiivseid muudatusi kaitseväeteenistusse suhtumises ning reaalset olukorda asendusteenistuse korraldamisel, on kaitseväekohuslaste asendusteenistus muutunud tarbetuks,» leiab eruohvitseride kogu parlamendi riigikaitsekomisjonile saadetud arvamuses uue kaitseväeteenistuse seaduse kohta.

Eruohvitserid peavad naeruväärseks, et olukorras, kus elukutseliste tegevväelaste teenistuse lepingulist korraldamist peetakse mittevajalikuks, sõlmib kaitseressursside amet asendusteenistuse lepingu inimesega, kes usulistel või kõlbelistel põhjustel keeldub kaitseväeteenistusest.

Vastuvõetamatuks peetakse ka ajateenijate tagatiste laiendamist asendusteenistujatele. «Võrreldes tervislikel põhjustel ajateenistusse kutsumisest vabastatuga, on riigipoolne hoolitsus asendusteenistuja eest ülekohtune. Viimasele aidatakse leida töökoht ja antakse soodustused, mis tervisehäirega noorele ei laiene,» põhjendavad ohvitserid oma seisukohta.

Eruohvitseride hinnangul on riigikaitse seisukohalt kogu asendusteenistus tarbetu kulu ning selle kaotamine vabastaks kaitseressursside ameti ja kaitseväe tühjast tööst. «Ajateenistusse astumisest omal vabal tahtel loobujad tuleks kanda reservis olevate isikute nimekirja keeldujatena. Õiglane oleks seadustada kodaniku põhiseadusliku kohustuse täitmisest keeldunute suhtes mingid piirangud: näiteks keeldumise arvestamine avalikel konkurssidel, avalikku teenistusse astumisel jne,» leiavad eruohvitserid.

«See, et usulistel või kõlbelistel põhjustel kaitseväeteenistusest keeldujal on võimalus ja kohustus läbida asendusteenistus, on sätestatud Eesti Vabariigi põhiseaduses,» ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet. Ta lisas, et põhiseaduse muutmine ei ole praegu päevakorral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles