Breivik: oleksin võinud endale ülikooli diplomi printida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik rääkimas oma advokaadi Geir Lippestadiga (seljaga)
Anders Behring Breivik rääkimas oma advokaadi Geir Lippestadiga (seljaga) Foto: SCANPIX

Norras Oslos algas 16. aprillil kohus massimõrvar Anders Behring Breiviki üle.

Eile jätkus kohtus Breiviki ülekuulamine ta hariduse, töö ja muu tegevuse teemadel, kirjutab mtv3.fi.

Breivikil ei ole kõrgharidust, kuid enda sõnul on ta 15 000 tunni ulatuses end ise harinud majanduse, ajaloo ja religiooni teemadel.

Prokurör Sven Holden küsis, kas Breivikil oli kunagi plaanis ülikooli õppima minna ning diplom saada.

Brevik muigas selle küsimuse peale ning lausus: «Oleksin saanud kerge vaevaga endale ülikooli diplomi printida». Ta lisas siiski, et tegemist on naljaga.

Kohtu sõnul viitas kohtualune sellega oma ebaseaduslikule dokumendiärile internetis. Selle abil sai ta 2000. aastate alguses üsna jõukaks.

Breiviki kinnitusel teenis ta 24-aastasena oma esimesed miljoni Norra krooni. Järgnevatel aastatel olid ta sissetulekud veelgi suuremad.

Eile andis kohus Breivikile võimaluse esineda ühe tunni. Kohtualune tegi ettekande, milles selgitas oma veretööde toimepanemise tausta.

Samuti huvitas prokuröre Breiviki seotus rühmitusega Knights Templar.

Breiviki sõnul on ta selle rühmituse liige ning sellesse kuulub veel inimesi.

Brevik lisas kohtus, et ta ei ootagi kaasmaalastelt mõistmist. Ta kahetses vaid seda, et esitles end enne veretööde toime panemist vormis ja see oli liialdus.

Samuti oli ta veendunud, et ta ise ei pääse Utøya saarelt eluga.

Moslemite vastane Anders Behring Breivik tappis möödunud aasta suvel Oslos kaheksa inimest ning Utøya saarel olnud Norra Tööpartei noorteorganisatsiooni laagris 69 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles