Võidupüha paraadi korraldustoimkond sõidab Cesisesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu toimus võidupüha paraad Tallinnas.
Mullu toimus võidupüha paraad Tallinnas. Foto: Priit Simson

Võidupüha paraadi korraldav Kaitseliidu toimkond sõidab homme Cesisesse, et leppida oma sealsete kolleegidega kokku suvel toimuva paraadi esimesed asjaolud.

Toimkonda juhtiva Kaitseliidu avalike suhete osakonna juhi kapten Neeme Brusi sõnul on tegemist esimese planeerimiskonverentsiga, millel räägitakse paraadiga seotud logistikast, protokollist ja meediasuhtlusest. «Kuna paraadiga seoses liiguvad Kaitseliidu üksused üle piiri Lätisse, tuleb paika panna ka sellest tulenevad nõuded. Samuti soovime tutvuda paraadi toimumiskohaga,» lisas Brus BNSile.

Tema sõnul peetakse kohtumine Läti armee allohvitseride koolis ja sellel osalevad peale Eesti poole Läti vabatahtlike riigikaitsjate organisatsiooni Zemessardze ning Läti kaitseväe esindajad.

President Toomas Hendrik Ilves leppis Läti riigipeaga kokku, et tänavune Eesti võidupüha paraad toimus 23. juunil Põhja-Läti linnas Cesises.

Presidendi pressiesindaja Toomas Sildam on varem öelnud, et see on vääriline viis tähistada Võnnu lahingu 90. aastapäeva. «Võnnu lahing kui Eesti ja Läti iseseisvuse seisukohalt oluline lahing sümboliseerib Eesti ja Läti relvavendlust ning mõlema rahva ühist võitlust oma riikliku iseseisvuse eest,» lausus Sildam.

Esialgsete kavade järgi osalevad Eesti poolt paraadil Kaitseliidu Lõuna-Eesti malevate üksused ja noorteorganisatsioonid kokku ligi 500 inimesega. Läti poolt võtavad üritusest osa Zemessardze üksused samuti ligi poole tuhande liikmega.

Võnnu lahing oli Eesti ja Läti omariikluse ajaloo jaoks otsustava tähtsusega. 1919. aasta juunis lõid Eesti ja Läti ühinenud väed puruks baltisaksa Landeswehri.

Kaitseliit korraldab võidupüha paraade alates 2000. aastast igal aastal 23. juunil. Esimene paraad toimus Haapsalus, mullu aga Tallinnas, kui Pirita teel rivistus jahedas suvevihmas üles ligi 1300 vormikandjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles