Tordiskandaaliga seotud Stockholmi muuseumile tehti pommiähvardus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tordiskandaaliga seotud Stockholmi muuseumile tehti pommiähvardus
Tordiskandaaliga seotud Stockholmi muuseumile tehti pommiähvardus Foto: Kaader Aftonbladeti videost

Rootsi politsei teatel tehti eile Stockholmis asuvale Moderna Museetile pommiähvardus.

Sellest muuseumist sai möödunud pühapäeval alguse rassistlik tordiskandaal, millega on seotud ka Rootsi kultuuriminister Lena Adelsohn Liljeroth, kirjutab Fria Tider.

Politsei sõnul tehti pommiähvardus Malmöst.

Moderna Museeti esindaja teatel muuseumi töötajad ja külastajad evakueeriti ning muuseumisse saadeti pommirühm. Pommi ei leitud ning veel ei ole teada, kes oli ähvarduse taga.

Politsei sõnul ei saa nad veel kindlalt öelda, kas pommiähvardus on otseselt seotud skandaalse kultuurisündmusega.

Rootsi kultuuriminister sattus skandaali selle tõttu, et osales World Art Day kunstiüritusel, kus oli tumedanahalist naist kujutav tort, mida ta lahti lõikas.

Tordi juures oli ka selle loonud kunstnik, kellest oli näha pea. Kui torti lõigati, siis kunstnik karjatas.

Kunstniku sõnul soovis ta oma tordiinstallatsiooniga juhtida tähelepanu Aafrikas ja Aasias levinud naiste ümberlõikamistele.

Rootsi meedias avaldatud fotodel ja videol on näha naeratavat kultuuriministrit torti lõikamas. Üritusel osales üsna palju tuntud Rootsi kultuuritegelasi.

Afrorootslased mõistsid kunstiürituse hukka, nimetades seda rassistlikuks.

Liljerothi tuntakse Rootsis kui rassismi vastu võitlejat. Minister kaitses enda väitega, et tegemist oli lihtsalt tseremoniaalse üritusega, millel ei ole mingit seost rassismiga.

«Mõistan, et selles oli ka provokatiivne element ning olukord oli üsna kummaline. Ma osalesin World Art Day üritusel, mille teemaks oli kunstiline vabadus ning ka õigus provotseerida. Korraldajad palusid mul torti lõigata,» selgitas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles