Eestis toimub juunikuus kolm suurt liitlasvägede õppust

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdur.
Sõdur. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti korraldab koos liitlastega selle aasta juunis kolm rahvusvahelist õppust – Saber Strike, BALTOPS ja Baltic Host.

«Eesti kaitseväele tähendab kolme suuremahulise rahvusvahelise õppuse samaaegne korraldamine, et meie logistiline- ja planeerimisvõime on piisavalt arenenud ning suudame kaasata eri väeliike, relvaliike, logistilist ja meditsiinivõimekust,» kinnitas kaitseväe peastaabi operatiiv- ja väljaõppeosakonna ülem kolonelleitnant Rain Jano.

Jano sõnul näitavad õppused, et Eesti kaitseplaanid on olemas ning nende täiustamisega tegeletakse aktiivselt.

«NATO-l on olemas plaanid liikmesriikide kaitseks, nende rakendamist harjutatakse regulaarselt õppuste käigus,» sõnas ta. «Eesti ülesanne on lisaks iseseisvale kaitsevõimele hästi hakkama saada liitlaste vastuvõtuga ja olla usaldusväärne partner.»

Kõigi õppuste ühiseks nimetajaks on liitlasvägede vastuvõtt ning koostöö eri riikide üksuste, väe- ja relvaliikide ning tsiviilvõimude, samuti ettevõtete vahel. Balti riikidesse toovad õppused üle 2000 liitlase kaitseväelase, Eestisse tuleb neist tuhatkond.

Jano lisas, et Eesti kannab arvestatava osa õppuste korraldamisest – Eestis asub Saber Strike juhtstaap, kriitilise tähtsusega kõigi Balti riikide jaoks on sadamaoperatsioonid Paldiskis, samuti on Eesti sel aastal liitlasvägesid vastuvõtva riigi õppuse Baltic Host korraldaja.

11.-22. juunil toimuv Saber Strike on õppus, mille korraldab USA Euroopa väejuhatus samaaegselt Eestis ja Lätis. Õppusel harjutavad eri riikide üksused koostööd Afganistani laadseks operatsiooniks. Maavägede harjutused viiakse läbi Lätis Adazi polügoonil, Eestist osaleb Adažis Scoutspataljon.

Ämari lennuväljal hakkavad paiknema USA lähiõhutoetuslennukid A-10 ja transpordilennukid KC-135, Tapal on õppuse juhtstaap. Õppuse stsenaariumi järgset simuleeritud olukorda korraldab matkekeskus Tartus. Saber Strike'l osalevad lisaks Balti riikide ja USA kaitseväelastele Kanada, Soome, Rootsi, Poola, Norra kaitseväelased.

«BALTOPS on USA Euroopa väejuhatuse juhtimisel 40. korda läbi viidav mereväeõppus, millesse on viimastel aastatel lisatud ka maal läbi viidavad elemendid,» seletas Jano. «Sel aastal harjutavad USA merejalaväelased Eestisse varustuse toomist ja selle lahingukorda seadmist.» BALTOPS toimub 4.-22. juunil.

Paldiski sadamasse saabub USA mereväe transpordilaev USNS 2nd LT John P. Bobo enam kui 1000 mehele (pataljoni lahingugrupile) mõeldud tehnika, varustuse ja relvastusega.

«Õppuse käigus harjutavad Eesti kaitseväelased ja USA merejalaväelased tehnika ja varustuse maha laadimist ning lahingukorda seadmist,» rääkis Jano. «Lisaks tegevusele sadamas toovad ameeriklased kaasa lihterdussüsteemi, mille abil saab toimetada kaldale sõjaväemasinaid ja varustust kuni 4 miili kaugusel kaldast.»

Varustuse kaldale toimetamise demonstratsiooni on võimalik jälgida kõigil huvilistel 14. juunil Paldiski lähistel.

2010. aastal harjutasid USA merejalaväelased koos kaitseliitlastega maabumist Loksa lähistel – sel aastal viiakse samalaadne maabumisharjutus läbi Leedu rannikul.

«Baltic Host on kolme Balti riigi arvutipõhine liitlasvägede vastuvõtuõppus, mida sel aastal korraldab Eesti,» sõnas Jano.

Neljandat korda läbi viidav õppus toimub Tartus 27. juunist 2. juulini. Õppuse käigus harjutavad riikide militaar- ja tsiviilstruktuurid liitlaste vastu võtmist ette antud stsenaariumi järgi.

Jano lisas, et sel õppusel on eriti oluline koostöö harjutamine tsiviilvõimude – sadamate, raudtee, maanteeameti, haiglate ning politsei- ja päästeametiga.

Välispartneritest on Baltic Hostile kaasatud Saksa-Hollandi korpus, samuti on jätkuvalt esindatud koostööpartnerid NATO Napoli väejuhatusest, USA Euroopa väejuhatusest, NATO Stavangeri ühendoperatsioonide keskusest.

«Praegu on Eesti kaitseväelastel käimas aktiivne planeerimisperiood. Mõned nädalad tagasi lõpetasime Tallinnas Saber Strike viimase planeerimiskonverentsi, praegu on käimas BALTOPSi planeerimine, järgmisel nädalal tulevad Tartusse kokku Baltic Host´i planeerijad,» võttis Jano asjade seisu kokku.

Koos mais korraldatava miinitõrjeoperatsiooniga Open Spirit ning sügisel korraldatava NRF (NATO Reaction Force) õppusega Steadfast Juncture, ning küberkaitseõppusega Cyber Coalition on suuremaid rahvusvahelisi õppuseid Eestis sel aastal kokku kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles