Mida tasub hoida külmkapis ja mida mitte?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Laan

Poest tulles kipume kõiki värskeid toiduaineid külmkappi pistma, kuid alati ei pruugi see põhjendatud olla - mõnedele toiduainetele mõjub külm hoopis halvasti. 

Tomatid

Ehkki tomateid hoitakse sageli külmkapis, lõhub jahutamine nende rakustruktuuri ning muudab viljaliha teraliseks, kirjutab Yahoo! Samuti kaotab jahutatud tomat palju maitses - toatemperatuuril hoitud tomat on märksa parema maitsega. Kõige parem on tomatit külmast eemal hoida, kuid samas tasub vältida ka kokkupuudet niiskuse ja kuumusega - veekeetja, pliidi või mikrolaineahju lähedus pole seega samuti hea mõte.

Sibul

Sibulat hoitakse jällegi tavaliselt lihtsalt kapis, kuid selle külmkappi pistmisel on oma eelised - vähem pisaraid. Sibul sisaldab ensüüme ja happeid, mida hoiavad lahus rakumembraanid. Kui sibulat lõikad, lõhud rakke ning toatemperatuuril kipuvad ensüümid ja happed segunema, eraldades «nutmaajavat» gaasilist ühendit. Madal temperatuur vähendab aga kõnealuste ensüümide aktiivsust.

Tsitruselised 

Me kõik teame, et banaanid muutuvad mustaks, kui neid külmkapis hoida, kuid kas teadsid ka seda, et tsitruselisi on samuti parem külmas mitte hoida? Kui hoiad sidrunit, laimi või apelsini külmkapis, on tagajärjeks külmakahjustus - puuvili muutub kõvemaks, raskemini kooritavaks ning seest kuivemaks. Madal temperatuur takistab ka vilja edasiküpsemist, mis pole just parim uudis maitseomaduste suhtes. Kui hoiad tsitruselisi lihtsalt laua peal kausis, saavad nad segamatult edasi küpseda ning tänavad sind magusama ja mahlasema maitsega.

Maapähklivõi, moosid, tšatnid ja ketšup

Tšatnid, ketšup ja moosid sisaldavad palju äädikat või suhkrut, mis on suurepärased looduslikud konservandid ega vaja jahutamist. Tavalises köögikapis seisvad hoidised riknevad aga igal juhul kiiremini, kui võtta neid purgist näiteks võiga või muude toiduainetega kokku puutunud noa või lusikaga. Maapähklivõi muutub aga külmkapis hoituna väga kõvaks.

Samas tasub alati lugeda ka seda, mis on kirjutatud toote sildile. Kuigi enamik hoidised ja kastmeid säilib paar kuud suurepäraselt ka tavalises kapis, teavad tootjad oma toodete säilivusaega ja selleks sobivaid tingimusi kõige paremini. Kui silt ütleb, et pärast avamist tuleks toodet hoida külmkapis, siis on parem nii ka teha.

Leib

Leib muutub külmkapis hoituna palju kiiremini kõvaks - põhjuseks selle kuivamine jahutamisel. Leib muutub lõpuks kuivaks ka toatemperatuuril hoituna, kuid mitte nii kiiresti. Kui tahad aga leiba kaua säilitada, tasub see panna hoopis sügavkülma - seal toimub jahutamine nii kiirelt, et soojas saavutab leib sama tekstuuri nagu enne külmutamist.

Basiilik

Enamikku ürtidest, nagu rosmariini, tüümiani ja koriandrit, saab edukalt säilitada külmkapis. Kuid värske basiilik muutub madala temperatuuri juures tumedaks, kuni lillakasmutani välja. See on seotud etüleengaasiga, mida taimed, puu- ja kööviljad eraldavad ning mis aitab neil küpseda. Kui etüleengaas jääb «kinni» basiilikupakendisse või ka lihtsalt külmkappi, kiireneb ka selle toime. Lisaks kipub basiilik külma käes «närtsima». Nii et kui tahad, et basiilik kaua vastu peaks, siis kõige mõistlikum on panna potis basiilikutaim aknalauale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles