Jänes: kultuuritöötajate, politseinike ja õpetajate palk alaneb 5 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laine Jänes
Laine Jänes Foto: Sille Annuk

Valitsuskabinetis kolmapäeva õhtul saavutatud kokkuleppe kohaselt ootab õpetajaid, kultuuritöötajaid ja sisejulgeolekuametnikke viieprotsendiline palgakulude kärbe.


Reformierakondlasest kultuuriminister Laine Jänes ütles BNSile, et kultuuritöötajate palka vähendatakse teistest avaliku sektori töötajatest vähem ehk mitte kümme, vaid viis protsenti. Samasuguse erandi tegi valitsuskabinet ka õpetajatele ja sisejulgeolekutöötajatele.

«Kuigi võitlus oli kõva, on see erisus, mida kabinet aktsepteeris ja mille üle on mul väga hea meel,» lausus Jänes.

Lisaks otsustas valitsuskabinet teha riigikogule ettepaneku vähendada 10 protsenti palgafondi ka kohtunikel, kelle sissetulek on seotud keskmise palgaga. Ministrite palka, mis on samuti keskmise palgaga seotud, on riigikogu juba samas ulatuses kärpinud.
Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel annab tegevuskulude kärbe kokkuhoidu ligi 1,6 miljardit krooni, sealhulgas vähenevad riigieelarvest palka saavate inimeste personalikulud 700 miljonit krooni.

Kultuuriministri kinnitusel jääb eelarvekärbetest täielikult puutumata tänavu juulis toimuv laulupidu, mis on selle aasta üks olulisemaid ja suurima osavõtjate arvuga sündmusi. Samuti jätkatakse tema sõnul eurorahadega seotud investeeringuid, mis puudutavad üleriiklikke kultuuriobjekte, nagu meremuuseum ja Eesti Rahva Muuseum.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees, rahandusminister Ivari Padar ütles pärast kabinetinõupidamist BNSile, et valitsuskabinet suutis kolmapäeva õhtuks riigieelarve kaheksa miljardi krooni suuruse kärpe suures osas kokku leppida. Vaidlusaluseid kohti, milles loodetakse kokkuleppele jõuda neljapäeval, on tema sõnul veel ligi 300 miljoni krooni ulatuses.

Valitsus soovib kinnitada negatiivse lisaeelarve koos vajalike seadusemuudatustega 18. veebruaril ning esitada need samal päeval usaldusküsimusega seotuna riigikogule. Parlament peaks hakkama kärpepaketti arutama reedel, 20. veebruaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles