Ehitusteadlane: jutt paneelmaja 25-aastasest elueast on jama

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Õiger
Karl Õiger Foto: Liis Treimann

Ehitusteadlase Karl Õigeri sõnul on jutt paneelmaja 25-aastasest elueast jama. Eile Lasnamäe korrusmajalt alla kukkunud lodžapaneeli kohta ütleb Õiger, et tegu on lihtsalt kehva lahendusega, kirjutab Õhtuleht.

«See on üks muinasjutt ja täielik jama, kui öeldakse, et paneelmaja elueaks oli määratud 25 aastat,» ütleb ehitusinsener, Tallinna Tehnikaülikooli professor Karl Õiger, kelle sõnul ulatub paneelmaja eluiga kindlasti 50 aastani ja kauemgi, sest väga palju sõltub maja korralikust hooldusest.

Õigeri sõnul saab hoonete mõistlik aeg otsa 25 aastaga selles mõttes, et maja käitusomadused ei vasta elutingimuste osas enam nõuetele.

Nõuetekohaseks annab maja muuta ümberehitusega ja kapitaalremondiga algab hoonel juba uus eluiga. Õiger märgib, et paneelmajadest palju hullemas olukorras on kivimajad, mille seinu murendab ilmastik ja fassaadid pudenevad mitme korruse ulatuses.

Lasnamäe korrusmajalt maha prantsatanud lodžapaneeli kohta ütleb Õiger, et tegu on kehva lahendusega.

Eile varahommikul kella 7 ajal kukkus Lasnamäel Kalevipoja tänaval asuvalt majalt alla neljanda korruse rõdupaneel. Tehnilise järelvalve amet (TJA) algatas rõdupiirde allakukkumise osas menetlust.

Majandusministeerium juhtis tähelepanu, et Nõukogude ajast pärinevate kortermajade rõdud ja varikatused vajavad varisemise vältimiseks pidevat kontrollimist ning ehitise ohutuse eest vastutab selle omanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles